Inteligenţa artificială prinde contur: MIT a creat prima sinapsă neuronală

sinapsa
sinapsa

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat primul chip care imită sinapsa neuronală. Proiectul celor de la MIT a sinapsei folosește 400 de tranzistori pentru a recrea cât mai realist, din punct de vedere biologic, activarea și funcționarea sinapsei artificiale.

Autor: Răzvan Băltărețu

sinapsa artificiala, MIT, Poon, cercetare, inteligenta artificiala, reproducere neuronala

Proiectul este în fază incipientă, dovadă și faptul că, deocamdată, nu s-a realizat decât o sinapsă din sutele de miliarde care apar în creier. În continuare, cei de la MIT plănuiesc să folosească datele ca să pună la punct modele care imită sistemul vizual. Pe termen lung cercetătorii au planuri mari, poate puțin utopice. Ei doresc să includă aceste modele artificiale în creierul natural și să le poată face să comunice cu cel natural ca și cum ar fi o identice. Și, desigur, acest proiect oferă noi posibilități pentru proiectele care implică inteligența artificială.

Sinapsa este spațiul dintre doi neuroni, presinaptic și postsinaptic, și constă în transmiterea, de la cel presinaptic, a neurotransmițătorilor, ca glutamatul sau acidul gamma-aminobutiric (GABA), care se combină cu receptorii din cel postsinaptic. Prin acest proces sunt activat canalele ionice. Închiderea și deschiderea acestor canale schimbă potențialul electric al celulei.

Chi-Sang Poon, important cercetător din Divizia Științelor Sănătății și Tehnologiei Harvard-MIT, afirmă că acest proiect are un potențial imens, putându-se ajunge chiar la crearea de proteze, cum ar fi o retină artificială. "Putem controla parametrii circuitului astfel încât să replicăm anumite canale ionice", a mai adăugat Poon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel