Întâlnire istorică. Miniştrii de externe ai Chinei şi ai Vaticanului au stat față în față

Miniştrii de externe ai Chinei şi Vaticanului, două state fără relaţii diplomatice de decenii din cauza unor diferende de ordin religios, s-au întâlnit în premieră, a relatat o publicaţie oficială chineză, preluată de AFP.

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, şi omologul său de la Vatican, monseniorul Paul Gallagher s-au văzut vineri la Munchen, a precizat Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC). Oraşul german găzduieşte în acest momente Conferinţa de Securitate, scrie Agerpres.

O întâlnire la acest nivel diplomatic este o premieră în ultimele cel puţin şase decenii, deoarece Vaticanul şi Republica Populară Chineză nu mai au relaţii diplomatice din anii 1950. Întrevederea survine în contextul încălzirii relaţiilor bilaterale de la semnarea unui acord istoric în 2018 privind numirea de episcopi în China.

"Astăzi are loc prima întâlnire între miniştrii de externe ai Chinei şi Vaticanului", a declarat Wang Yi,

"Aceasta va deschide mai mult spaţiu pentru viitoarele schimburi între părţile noastre", a spus el, conform relatării publicate de Cotidianul Poporului pe site-ul său.

Acord "preliminar" semnat în 2018

Partidul unic aflat la putere în China se teme de orice organizaţie, în special religioasă, care ar putea să îi ameninţe autoritatea. PCC a fost mult timp neîncrezător în privinţa Vaticanului din cauza potenţialei sale influenţe politice asupra catolicilor chinezi. Cele 10 milioane de catolici din China nu trebuie să frecventeze decât bisericile omologate de stat şi ai căror clerici sunt validaţi de PCC. Însă mulţi merg de asemenea îm locuri de cult conduse de clerici fideli papei.

Conform acordului "preliminar" semnat în 2018, Papa Francisc a recunoscut episcopi chinezi care fuseseră numiţi de Beijing fără acordul său. Înţelegerea le oferă totuşi celor două părţi dreptul de a avea un cuvânt de spus asupra numirilor. În ciuda apropierii în desfăşurare, restabilirea de legături oficiale între cele două state rămâne dificil de concretizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel