Înființare Garda Civilă. Bota: Necesară pentru calamități sau accidente

Deputatul PSD Sorin Bota a declarat, marţi, că este nevoie de înfiinţarea unei Gărzi civile de voluntari pentru intervenţia mai rapidă în cazurile de accidente şi calamităţi, în sprijinul autorităţilor de resort. 

"Sunt două motivaţii. Una este nevoia de a exista o minimă pregătire practică şi teoretică pentru tineri pentru că de 10 ani este o ruptură în pregătirea militară şi e bine să fie cel puţin la nivel informativ şi practic. A doua este că Garda Civilă de voluntari, formată dintre cei care au aceste cursuri de pregătire militară şi din cei care sunt rezervişti, intervine în cazuri de accidente, calamităţi. Trebuie să intervină şi organizat şi dotat cu echipamente până când intervin reprezentanţii instituţiilor abilitate sau poate instituţiile respective sunt depăşite de anvergura evenimentului respectiv şi trebuie să fie ajutate", a motivat Sorin Bota iniţierea propunerii legislative privind Garda Civilă şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat. 

Bota a dat exemplul accidentului aviatic din Apuseni, susţinând că dacă exista Garda civilă se reducea numărul victimelor. El a explicat că voluntarii vor beneficia de echipamente şi de anumite facilităţi, cum ar fi unele reduceri la impozite. 

Cum va funcționa

Potrivit propunerii legislative depusă la 1 septembrie şi aflată în consultare publică la Camera Deputaţilor, se va înfiinţa Garda Civilă, care va funcţiona în ţară la nivel local în subordinea primarului şi va fi coordonată la nivel judeţean de prefect. Aceasta va fi compusă din voluntari care desfăşoară stagiul de pregătire militară şi civilă. Pot să se înscrie şi foste cadre militare sau de poliţie, aflate în rezervă, precum şi alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieţii şi sunt trecute în rezervă, prevede proiectul. 

O dată la 5 ani se efectuează un stagiu de pregătire de două zile - o zi de instruire militară şi o zi de pregătire teoretică civilă. Conform iniţiativei, Garda civilă va interveni în caz de situaţii de urgenţă precum inundaţii, incendii sau alunecări de teren. 

Voluntariatul militar presupune desfăşurarea unui stagiu de pregătire militară de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani la data începerii stagiului. Începând cu primul an după promulgare serviciul voluntar ar urma să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruţii cu studii superioare şi 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Aceasta perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenta lege în funcţie de specificul de pregătire cu fiecare armă. Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioada 1 martie - 30 noiembrie, mai prevede proiectul. 

Bărbaţii şi femeile care vor să execute acest serviciu în cadrul Armatei Române sau la una din instituţiile următoare: Pompieri, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se vor prezenta la centrele militare pentru selecţionare şi stabilirea aptitudinilor. 

Perioada în care vor face activitatea de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioada participării la pregătirea militară şi cea de perfecţionare profesională li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie. Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfecţionare profesională, mai arată proiectul. 

De asemenea, iniţiativa mai prevede că aceştia vor beneficia de o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuţii la CAS şi CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de doi ani. Voluntarii vor beneficia şi de garanţie de stat pentru programul Prima Casă şi Prima Maşină, timp de cinci ani după terminarea stagiului. 

Camera Deputaţilor este prima sesizată, iar Senatul este for decizional, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel