Independență Catalonia. Spaniolii vor alegeri anticipate naționale

Mai mult de jumătate din electoratul spaniol susține organizarea de alegeri anticipate la nivel național, indică un sondaj de opinie publicat luni, pe fondul celei mai grave crize politice din Spania din ultimele decenii, transmite Reuters.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a impus administrarea directă asupra Cataloniei după referendumul privind independența regiunii organizat la 1 octombrie și declarat ilegal de justiția spaniolă. Mandatul guvernului minoritar condus de Partidul Popular (PP) expiră în 2020, dar 55% dintre persoanele intervievate au spus că doresc organizarea de alegeri până atunci. Într-un sondaj similar organizat în octombrie proporția era de 49%.

Sondajul a fost realizat de institutul Metroscopia pentru cotidianul El Pais, în perioada 6 — 8 noiembrie, în contextul în care fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont — al cărui guvern a fost destituit de Mariano Rajoy — și-a continuat demersurile pentru independența Cataloniei dintr-un exil autoimpus în capitala Belgiei.

Autoritățile de la Madrid au convocat alegeri în Catalonia pentru 21 decembrie.

Rajoy și-a început al doilea mandat de prim-ministru al Spaniei în octombrie 2016, atunci când Partidul Popular a obținut cele mai multe voturi în alegeri, dar nu a reușit să formeze o majoritate parlamentară.

Dacă ar avea loc alegeri în prezent, PP ar obține 26,1% din voturi, față de 26,9% în iulie.

Susținerea pentru Ciudadanos, un partid originar din Catalonia și care susține unitatea Spaniei, a urcat la 22,7%, de la 18,5% în urmă cu patru luni, ajungând la același nivel cu sprijinul electoral pentru socialiști. Această susținere pentru formațiunea Ciudadanos a sporit în timpul crizei catalane, care a devenit al doilea motiv de îngrijorare pentru spanioli, după șomaj.

Partidul de extremă-stânga Podemos, favorabil unui referendum negociat privind independența Cataloniei, este susținut acum de 14,7% dintre spanioli, față de 18,7% în iulie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel