Inculparea care cutremură America. Cardinalul Theodore McCarrick acuzat de agresiune sexuală asupra unui adolescent

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fostul cardinal american Theodore McCarricka fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent.

Fostul cardinal american Theodore McCarrick a fost inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent, devenind cel mai înalt cleric catolic urmărit penal în SUA pentru fapte legate de uriaşul scandal de violenţe sexuale în rândul bisericii, relatează joi Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 

Fostul arhiepiscop romano-catolic al Washingtonului, acum în vârstă de 91 de ani, este vizat de trei capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unui minor cu vârsta peste 14 ani, arată documente depuse miercuri la un tribunal din Massachusetts (nord-est).

Cardinalul a fost caterisit



McCarrick a fost caterisit în 2019, sancţiune cvasiinedită în istoria bisericii, Vaticanul recunoscându-l vinovat de agresarea sexuală a cel puţin un adolescent în anii 1970 şi de "comportament sexual deplasat" cu seminarişti adulţi.

Anterior, McCarrick - care avea un rol major în strângerea de fonduri de la donatorii americani bogaţi - rămăsese fără titlul de cardinal, în 2018.

Potrivit documentelor depuse miercuri la instanţa din Dedham (Massachusetts), McCarrick ar fi atins în mod "nepotrivit" un adolescent de 16 ani, la colegiul Wellesley din statul american, unde se afla pentru nunta fratelui acestuia, în 1974. Victima a relatat că fostul cardinal l-a atras într-o încăpere unde i-a atins organele genitale în timp ce "recita rugăciuni", conform plângerii.

Prima procedură penală împotriva sa



McCarrick a făcut deja obiectul mai multor proceduri judiciare civile, dar acum este vorba de prima procedură penală împotriva sa.

Avocatul victimei, Mitchell Garabedian, a declarat că clientul său a fost "foarte curajos" să depună plângerea, subliniind că (Theodore McCarrick) "este primul cardinal urmărit penal în Statele Unite pentru o infracţiune cu caracter sexual asupra unui minor".

Un episcop polonez a demisionat după ce a fost acuzat că a acoperit agresiuni sexuale

În luna Mai, Papa Francisc a acceptat demisia unui episcop polonez, acuzat că ar fi acoperit agresiunile sexuale comise de unii preoţi asupra unor minori, conform unui comunicat publicat de Vatican, transmite AFP care mai notează că este vorba despre un nou episod dintr-o lungă serie de acuzaţii de agresiuni sexuale care zguduie puternica biserică catolică poloneză, a mai scris Agerpres. 

Papa Francisc "a acceptat demisia" episcopului de Bydgoszcz (nord) Jan Tyrawa pentru "neglijenţă (...) în ceea ce priveşte problema agresiunilor sexuale împotriva minorilor", conform comunicatului nunţiului apostolic din Polonia.

În luna martie Parchetul polonez a fost sesizat de o plângere împotriva cardinalului Stanislaw Dziwisz, un apropiat al papei Ioan Paul al II-lea, şi a trei episcopi pentru disimularea unor cazuri de pedofilie produse în cadrul Bisericii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel