Incidente din România în care au fost implicate elicoptere militare - cronologie

Incidente din România în care au fost implicate elicoptere militare  / Foto: Pixabay
Incidente din România în care au fost implicate elicoptere militare / Foto: Pixabay

Un elicopter militar american a fost nevoit astăzi să aterizeze de urgenţă într-o intersecţie din Bucureşti. În ultimii ani au existat mai multe incidente în care au fost implicate elicoptere militare. Vezi în articol coronologia acestora.

Circulaţia a fost restricţionată, joi, 15 iulie 2021, în zona Pieţei Charles de Gaulle din Capitală, după ce un elicopter care participa la un zbor de antrenament pentru Ziua Aviaţiei, a aterizat în sensul giratoriu.

Iată câteva incidente în care au fost implicate elicoptere militare:

21 noiembrie 2014 - Un elicopter militar IAR-330 PUMA, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, s-a prăbuşit în apropierea municipiului Mediaş, între localităţile Stejărişu şi Mălâncrav, în nordul judeţului Sibiu. Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi. Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu, relatează Agerpres.

7 martie 2013 - Doi militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi, după ce elicopterul IAR 330 PUMA SOCAT în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea localităţii Bereşti-Bistriţa, în timpul executării unui zbor în formaţie. Elicopterul aparţinea Flotilei 95 a Forţelor Aeriene Române.

5 iulie 2012 - Un elicopter tip IAR-316, aparţinând Şcolii de aplicaţie pentru Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu” Boboc, cu patru persoane la bord, s-a prăbuşit în zona Joiţa, comuna Ziduri, din judeţul Buzău, la 10 kilometri de drumul naţional 2. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit după ce aparatul militar de antrenament s-a prăbuşit într-un lan de porumb.

VEZI ȘI: Un elicopter militar american a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din București / FOTO - VIDEO

26 iulie 2010 - Un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010, s-a prăbuşit în localitatea Fundata, judeţul Braşov. Aparatul s-a izbit frontal de un perete stâncos. La bordul aparatului de zbor se aflau şase militari israelieni şi unul român. Nu au existat supravieţuitori.

19 iunie 2008 - Un elicopter de tip IAR-316B Alouette al SRI a aterizat de urgenţă şi a fost cuprins de flăcări la baza Grădiştea, în judeţul Giurgiu. La bordul elicopterului se aflau doi membri ai echipajului şi un luptător antitero. Elicopterul executa un exerciţiu de pregătire. Aterizarea forţată a fost cauzată de o defecţiune tehnică. Elicopterul a fost avariat în totalitate, după ce a fost cuprins de flăcări.

7 noiembrie 2007 - Un accident aviatic s-a produs în localitatea argeşeană Ungheni, soldându-se cu trei militari morţi. În accident a fost implicat un elicopter militar IAR 330 Puma Socat care decolase de la Baza 90 Otopeni şi efectua un zbor de antrenament pe timp de noapte, fără muniţie la bord.

VEZI ȘI: Elicopter aterizat printre mașini în București. De ce a fost nevoit pilotul să aterizeze de urgență

24 octombrie 2006 - Un accident aviatic s-a produs în Argeş, în timpul unui zbor de antrenament efectuat de un elicopter IAR 330 Puma de la Baza 90 Transport Aerian din Bucureşti. Elicopterul efectua un zbor de instrucţie şi nu avea armament sau muniţie la bord. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în lacul de acumulare Goleşti din judeţul Argeş. Trei persoane şi-au pierdut viaţa.

29 ianuarie 2004 - Un elicopter IAR 316B Alouette s-a prăbuşit în zona localităţii Poşta Câlnău din judeţul Buzău. Aeronava, care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, executa o misiune de cercetare meteo în raionul de zbor al unităţii. Accidentul a avut drept cauză înrăutăţirea bruscă a condiţiilor meteorologice, determinată de formarea intermitentă şi deplasarea rapidă a bancurilor de ceaţă din zonă, ceea ce a generat scăderea vizibilităţii. Elicopterul a fost distrus complet în accident, iar cei trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Aparatul fusese fabricat în anul 1978 şi totaliza 5.246 de ore de zbor.

5 martie 2003 - Un elicopter IAR 316B Alouette, aparţinând Transgaz, dar fiind închiriat de SMURD Târgu Mureş, a decolat de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi s-a prăbuşit în apropiere de satul Morişti, comuna Cojocna. Elicopterul trebuia să transporte la Budapesta un copil nou-născut care necesita o operaţie pe cord. În accident au murit patru persoane, dintre care două cadre medicale SMURD şi doi piloţi.

17 august 2001 - Un elicopter militar IAR 330 Puma Socat, aparţinând Bazei 61 Aeriene Titu, a fost grav avariat în timpul executării unui zbor de instrucţie în zona aeroportului Boteni. Cei trei membri ai echipajului au fost răniţi.

VEZI ȘI: Ambasada Suediei, glumă după incidentul cu elicopterul în Piaţa Aviatorilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel