Iliescu, interviu Der Spiegel despre închisori CIA în România: "Am aprobat cererea pentru o locație"

Ion Iliescu
Ion Iliescu

Publicația germană Der Spiegel publică în ediția online de miercuri un interviu cu fostul președinte Ion Iliescu, care spune a aprobat o solicitare a CIA privind o "locație", dar nu a știut că aceasta va fi folosită ca centru de detenție și tortură, așa cum pretinde un raport al Congresului SUA.

Der Spiegel scrie că fostul președinte român este "al doilea șef de stat care recunoasșe existența centrelor secrete de detenție ale CIA după fostul președinte polonez Alexander Kvasnievski".

Aleksander Kvasnievski, fostul preşedinte al Poloniei în perioada 1995-2005, a recunoscut în decembrie că CIA a primit autorizaţia Poloniei să aibă o închisoare secretă pe teritoriul ţării, însă nu a fost autorizată să desfăşoare tratamente dure deţinuţilor.

Iliescu le-a declarat jurnaliștilor nemți că în 2002/03 "aliații noștri americani ne-au cerut o locație", solicitare la care el, din calitatea de șef al statului, a răspuns pozitiv. Fostul președinte precizează că de amănuntele acestei solicitări s-a ocupat Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe.

Ion Iliescu a ținut să sublinieze că el a știu doar despre o "locație" și nimic despre transformarea acesteia în închisoare. "A fost un gest de acomodare făcut înainte de accederea noastră în NATO", a declarat Iliescu.

Dacă ar fi știut ce urma sa aibă loc acolo, răspunsul "cu siguranță nu ar fi fost pozitiv", a mai spus Iliescu, conform Spiegel. "Din această situație am învățat ca pe viitor să fim mai atenți și să cântărim cu conștiinciozitate problema".

Senatul SUA a publicat în decembrie anul trecut o versiune scurtă a raportului Comisiei de Informaţii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecţilor de terorism, asimilate torturii, potrivit AFP.

Ioan Talpeș (SIE), despre o închisoare secretă în România: Am avut o înțelegere cu CIA. L-am informat pe Iliescu

România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale CIA, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri ai Agenţiei Centrale de Informaţii suspectaţi de legături cu grupări teroriste, relatează Washington Post.

La acel moment, Iliescu a declarat că "nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva". 

Ce spune Ioan Talpeș

România a avut o înțelegere cu CIA privind o facilitate secretă în România, spune fostul director al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș (1992-1997). Respingerea acordului ar fi fost o dovadă că România nu este un "aliat adevărat", a arătat fostul șef al spionilor.

"De ce este vinovată România, ce a încălcat România, atunci când a pus la dispoziţie, prin mine, să spunem – deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat – CIA-ului să desfăşoare nişte acţiuni în teatrele de operaţii. Aşa mi s-a spus", a dezvăluit Talpeş la 19 decembrie la Adevărul Live.

Acesta susţine că l-a informat şi pe preşedintele de atunci al ţării, Ion Iliescu, dar crede crede că şeful statului nici nu a luat în seamă informaţia. „Acest acord a fost unul aproape obişnuit. Preşedintele Ion Iliescu a fost informat de mine printre altele. Nu cred că a luat în seamă", a spus Ioan Talpeş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel