Ioan Talpeș (SIE), despre o închisoare secretă în România: Am avut o înțelegere cu CIA. L-am informat pe Iliescu

talpeş dc
talpeş dc

România a avut o înțelegere cu CIA privind o facilitate secretă în România, spune fostul director al Serviciului de Informații Externe, Ioan Talpeș (1992-1997). Respingerea acordului ar fi fost o dovadă că România nu este un "aliat adevărat", a arătat fostul șef al spionilor.

"De ce este vinovată România, ce a încălcat România, atunci când a pus la dispoziţie, prin mine, să spunem – deşi eu nu am văzut nicio locaţie, a fost doar o înţelegere, e adevărat – CIA-ului să desfăşoare nişte acţiuni în teatrele de operaţii. Aşa mi s-a spus", a dezvăluit Talpeş la Adevărul Live.

„Puteam să refuz? Sigur că puteam, dar consecinţele erau uşor de bănuit. Este evident că nu am fi făcut proba unui aliat adevărat", a explicat fostul şef al SIE.

Închisoare CIA România: Ponta îi cere lui Iohannis să se adreseze Senatului SUA. Cum a acționat Polonia

Acesta susţine că l-a informat şi pe preşedintele de atunci al ţării, Ion Iliescu, dar l-a informat „printre altele" şi crede că şeful statului nici nu a luat în seamă informaţia. „Acest acord a fost unul aproape obişnuit. Preşedintele Ion Iliescu a fost informat de mine „printre altele". Nu cred că a luat în seamă", a spus Ioan Talpeş.

"Nu pot să comentez ceva fără documente de faţă. Nu am avut cunoştinţă de aşa ceva. Nu m-am întâlnit cu această problemă şi comentarii pe baza unor fapte necunoscute şi fără dovezi nu pot să fac", declara Ion Iliescu pe 10 decembrie.

Talpeș, audiat de procurori

Premierul Victor Ponta a declarat marți, de la Belgrad, că procurorii români investighează dacă în România au existat închisori secrete ale CIA. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informația, precizând că deocamdată nu există probe că o astfel de facilitate a fost operată pe teritoriul românesc.

Ioan Talpeş susţine că a fost chemat pentru explicaţii atât de către comisia parlamentară care a anchetat existenţa unei închisori pe teritoriul României, condusă de Norica Nicolai, dar şi de către un procuror.

„Am fost audiat şi în comisia parlamentară, m-a audiat şi un procuror în legătură cu acest subiect. Habar nu aveam cine şi dacă a trecut prin România. Înţeleg că era un om care a şi dat România în judecată la CEDO. Nu am ştiut absolut nimic. Le-am spus că nu mie trebuie să se adreseze pentru ceea ce a fost, ci Statelor Unite, CIA-ului, Departamentului de Stat. Chiar dacă aş şti că s-a întâmplat ceva pe teritoriul României, în calitatea pe care am avut-o nu pot să dau vreo declaraţie, pentru că asta ar putea să afecteze grav relaţia dintre noi şi SUA. Am fi nişte aliaţi neloiali. Această relaţie Washington - Bucureşti nu are doar o implicaţie deosebită în planul stabilităţii în România, ci şi în planul poziţionării internaţionale a României. Pot însă să garantez că nu oferirea locaţiei a stat la baza relaţiei dintre SUA şi România", a declarat Talpeș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel