Închisoare CIA România: Ponta îi cere lui Iohannis să se adreseze Senatului SUA. Cum a acționat Polonia

ponta obama blair 2
ponta obama blair 2

Premierul Victor Ponta a declarat pentru presa străină că președintele Klaus Iohannis va trebui să ceară acces la întregul raport al Senatului SUA  (6.000 de pagini) despre tehnicile de interogare ale CIA. În sinteza de 525 de pagini a raportului, publicată săptămâna trecută, au apărut informații codificate potrivit cărora, spun anumite interpretări, România ar fi fost gazda unei închisori secrete a serviciilor americane.

Șeful Guvernului declarase cu o zi în urmă că Parchetul a lansat o investigație pentru a afla dacă în România au fost torturați suspecți de terorism. MAE a precizat ulterior că deși "documentul făcut public de Senatul SUA nu conține referiri la România", "autorităţile române nu pot face abstracţie de perpetuarea, în continuare, în spaţiul public, a unor alegaţii care o incriminează".

„Avem datoria de a informa opinia publică despre tot ce cunoaştem" în legătură cu acest dosar, a declarat Ponta într-o întâlnire cu trei agenţii de presă străine, conform AFP.

Parchetul General investighează cazul închisorilor CIA în România

Conform premierului, preşedintele ales Klaus Iohannis va trebui să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a cere acces la întregul raport al Senatului american privind CIA, aşa cum intenţionează să facă Polonia.

 "De când am preluat funcţia de prim-ministru (în 2012 - n. r.), nu am avut niciodată acces la informaţii care să confirme" existenţa unor asemenea închisori în România, a subliniat el.

"Dar Guvernul este absolut deschis" şi pregătit "să furnizeze toate informaţiile pe care le putem găsi în arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presă, pentru a şti" dacă acuzaţiile care vizează România sunt adevărate sau nu, a adăugat Ponta.

Ce a făcut Polonia, și ea în lumina reflectoarelor după raportul Senatului SUA

Povestea unei presupuse închisori secrete a CIA în Polonia este mai veche și abundă de controverse. Primele frânturi de informații au apărut în 2005, dar oficialii polonezi au dezmințit orice implicare într-un astfel de program. Varșovia a menținut discursul de negare și după ce Polonia  fost condamnată de o curte internațională pentru violarea drepturilor omului. Asemenea României, Polonia ar fi una din țările unde serviciile secrete americane, cu complicitatea celor naționale, ar fi interogat prin metode brutale suspecți de terorism, potrivit Washington Post. 

Imediat după publicarea raportului, fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski a surprins când a confirmat că, într-adevăr, Polinia a găzduit o închisoare așa-numită  "black site" în timpul mandatului său. 

Polonia a fost prima țară care a spus că intenționează să ceară acces la toate cele 6.000 de pagini are raportului Senatului SUA pentru a colecta date necesare unei anchete interne.

Premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a avut o discuție cu președintele Barack Obama anterior publicării raportului al Senatului SUA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel