Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să prietenească cu Rusia „în interesul poporului”

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020, îi cere Maiei Sandu și Partidului Acțiune și Solidaritate să prietenească cu Rusia.

Igor Dodon, acuzat de trădare de Patrie și cel datorită cărui R.Moldova mai mulți ani s-a aflat în izolare internațională, îndeamnă, din nou, autoritățile de la Chișinău să „prietenească” cu Rusia lui Putin, astfel sperând să obțină prețuri mai bune la resursele energetice. Socialistul, erijat în avocatul Kremlinului, susține că R.Moldova „trebuie să lase ușile deschise pentru negocieri cu toată lumea, inclusiv cu Rusia”.

„De ce noi, ca țară neutră, membru al CSI, trebuie să participăm la toate sancțiunile anti-rusești? Noi acum am putea să profităm, cu regret spun, de această situație, conjunctură, pentru a deveni un stat care prin circuitul său economic atrage niște volume care ne va permite să supraviețuim”, a declarat el în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4, conform Deschide.

Dodon a adus și exemplul Ungariei și Turciei care negociază cu Rusia „în interesul poporului” și care „au reușit să obțină gaze mai ieftine pentru populația țărilor lor”.

De menționat că nu este prima dată când Dodon îndeamnă guvernarea de la Chișinău să se așeze la masa de negocieri cu Moscova. În martie 2022, la o lună după invazia rusă în Ucraina, acesta declara că „noi trebuie să prietenim cu Rusia, cu Putin, cu Macron, Cu Sholz, cu toți”.

„Prietenia cu toți” este aceeași „politică externe echilibrată”, promovată de socialistul Igor Dodon în perioada mandatului său de președinte, dar care în realitate reprezenta vasalitatea umilă față de Rusia. În acea perioadă, acțiunile și declarațiile lui Dodon au dus la izolarea Republicii Moldova pe plan internațional, socialistul nefiind primit nici măcar la București sau Kiev.

„Politica externă echilibrată”, promovată de Dodon, se limita doar la cerșitul pozelor de culoar cu oficialii occidentali pe după ușile reuniunilor internaționale, în timp ce aceștia mergeau la veceu. Cu excepția Moscovei, pe care o vizita lunar, Dodon era primit doar acolo, unde Putin punea un cuvânt bun pentru el. Anume așa fostul președinte a reușit să discute cu președintele Ungariei, Viktor Orban, și liderul de la Ankara, Recep Erdogan – șefi de state, menționate de Dodon în cadrul emisiunii, care „au reușit să obțină gaze mai ieftine pentru populația țărilor lor”.

Republica Moldova, inflație record. Nu a mai fost așa de mare de 20 de ani

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în Republica Moldova la peste 33% în luna iulie, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, arată datele centralizate de Banca Naţională de la Chişinău. Experţii BNM prognozează un nivel de 34,3% către sfârşitul anului şi o descreştere la începutul anului viitor până la 28%, scrie Rador.

În afară de perioada de colaps economic care a urmat dezmbebrării fostei Uniuni Sovietice, Republica Moldova s-a mai confruntat cu o inflaţie mai mare doar după prăbuşirea leului moldovenesc, în urma crizei financiare din 1998 din Rusia. Astfel, în octombrie 1999, rata anuală a inflaţiei a fost de 56,6% şi a rămas la niveluri mai mari de 20% până la sfârşitul anului 2000, arată Băncii Naţionale a Republicii Moldova, citate de Radio Chişinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel