ÎCCJ: Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar este interzisă. Ce spune Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Astfel, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar va fi interzisă odată cu publicarea deciziei ÎCCJ în Monitorul Oficial.

„Mai întâi, fac precizarea că am formulat acest recurs în luna ianuarie şi iată că azi ICCJ l-a admis. Potrivit prevederilor articolului 517 din Codul de Procedură Civilă, alineatul 4, dezlegarea dată problemelor de drept judecate e obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial. Decizia trebuie să fie motivată în cel mult 30 de zile şi se publică apoi în cel mult 15 zile. Din momentul publicării în Monitorul Oficial, devine obligatorie pentru instanţă”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Corbea, într-o intervenție telefonică la Digi24.

”Ar fi înțelept ca firmele de ridicări să țină seama de decizia ÎCCJ”

Întrebat despre cum ar urma să acționeze firmele de ridicări până la momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, Victor Ciorbea a răspuns că „ar fi înțelept” să nu mai ridice mașini.

„Cred că vor ţine seama de acest lucru, pentru că şi instanţele vor începe încă de azi să mai aştepte, să se gândească deja de două ori înainte de a da o soluţie contrară celei care a fost pronunţată de ÎCCJ. Reglementările în materie trebuie să se regăsească într-un regulament de aplicare a ordonanţei de urgenţă 195 din 2002, regulament care trebuie adoptat de către Guvernul României”, a mai spus Victor Ciorbea.

”Decizia nu poate fi aplicată retroactiv”

Avocatul Poporului a precizat că decizia luată azi de ÎCCJ nu poate fi aplicată retroactiv.

„Alineatul 2 al articolului 517 precizează că decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate. Nu e retroactivă, intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Firmele de ridicări vor trebui să se adapteze prevederilor din acel regulament care va fi adoptat de Guvern. Nu mai poate fiecare consiliu local să îşi stabilească regulile după cum credea de cuviinţă, ci trebuie o reglementare unitară, la nivel naţional, care să se regăsească în regulamentul pe care îl va adopta Guvernul României”, a conchis Victor Ciorbea. 

Recursul AP

„Vă solicităm să constatați că problema de drept prezentată a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale incidente”, se arăta în recursul formulat de Avocatul Poporului către ÎCCJ.

Citește și: Mașini parcate neregulamentar, ridicate de la 1 iulie (sector 4)

Conform sursei citate, examinarea jurisprudenței la nivel național a relevat că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.

"Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară", a mai transmis Avocatul Poporului în recursul formulat către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel