ÎCCJ are un nou președinte. Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea judecătorului Iulia-Cristina Tarcea în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe o perioadă de trei ani, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea judecătorului Iulia-Cristina Tarcea în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe o perioadă de trei ani, informează Administrația Prezidențială.

În prima săptămână a lunii septembrie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a anunțat că o va propune pe judecătoarea Iulia Cristina Tarcea pentru a prelua șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Postul de președinte al ÎCCJ a rămas vacant după ce Livia Stanciu, cea care deținea această funcție, și-a înaintat cererea de eliberare din funcție prin pensionare, începând cu 13 iulie. De la acea dată, Stanciu deține funcția de judecător la Curtea Constituțională, ca urmare a semnării decretului de numire de către președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Alegeri parlamentare: ÎCCJ a desemnat membrii BEC

În proiectul de candidatură postat pe site-ul CSM, judecătoarea Cristina Tarcea susține că Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate prelua de la 1 ianuarie 2017 bugetul instanțelor, considerând că soluția "cea mai rezonabilă și realistă" este o nouă prorogare a intrării în vigoare a acestei prevederi, relatează Agerpres.

Tarcea arată că actualele capacități administrative ale ÎCCJ fac imposibilă exercitarea unei astfel de atribuții, în condițiile în care Instanța supremă se confruntă de mai mulți ani cu o lipsă "cronică" a spațiului iar Departamentul economic a fost nevoit să-și desfășoare activitatea în spații improvizate în alte locații.

Prin urmare, ea spune că prioritatea mandatului său va fi alocarea unui sediu corespunzător bunei desfășurări a activității de judecată din Înalta Curte.

În ceea ce privește propunerile legislative pe care Cristina Tarcea le are în vedere, conform proiectului citat, printre ele se numără cea privind incompatibilitățile și posibilitatea formulării de opinii separate. Un alt obiectiv este va fi continuarea soluționării în termen a recursurilor în interesul legii și a sesizărilor prealabile, a motivării și publicării deciziilor în termenele stabilite de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel