Iancu Guda, analiză pe fotbalul românesc. Cât au pierdut CFR Cluj şi FCSB în ultimii 5 ani

foto Facebook Iancu Guda
foto Facebook Iancu Guda

Economistul Iancu Guda a făcut o analiză a fotbalului românesc şi a spus câţi bani au pierdut FCSB şi CFR Cluj în ultimii cinci ani. 

Analiza lui Iancu Guda, făcută la Digisport, a inclus 10 cluburi din Liga 1.

”O parte dintre aceste cluburi nu au organizări financiare pe formatul normal, pentru că sunt formate ca asociații. De exemplu, la Botoșani, la UTA nu am putut să vedem pe aceeași structură veniturile și pierderile precum au celelalte cluburi. 

Și, mai sunt două modele hibrid. Voluntari, care este deținută în acționariat 95% de către Consiliul Local, și Sepsi, unde este o ciudățenie. Este și o Asociație, dar și un S.A., care pare un vehicul făcut special pentru a primi infrastructura, stadionul, terenul, construcția, adică banii de la Guvernul maghiar”, a spus Guda, prezent în studioul emisiunii Digi Sport Special.

FCSB şi CFR Cluj, cele mai performante pe plan sportiv, dar nu şi economic

”Din perspectiva rezultatelor sportive, CFR Cluj și FCSB sunt cele mai performante în ultimii 5 ani. CFR are cea mai mare pierdere, 99 de milioane de lei, cu o singură excepție, anul 2019, cu profit de 5,3 milioane de euro, an în care s-a calificat în primăvara europeană, a fost acea dublă cu FC Sevilla, 0-0 și 1-1 la Cluj.

Profit prea mic însă, pentru că a avut piederi mai mari în ceilalți ani. 35 de milioane, pierderi în 2018. Iar în 2021, deși au jucat în Conference League au avut pierderi de 43,8 de milioane de lei, aproape 9 milioane de euro. Enorm!”, a explicat Guda, la Digi Sport.

”(n.r. FCSB) 47,3 de milioane de lei pierderi în ultimii 5 ani, aproape 9 milioane de euro, cu două excepții. Anul 2021, un profit de 10 milioane de lei, anul în care au avut două vânzări bune (n.r. - Dennis Man și Olimpiu Moruțan).

Totuși, au fost două lovituri importante pe piața transferurilor și doar 10 milioane de lei profit. Și au mai avut un profit mic în 2017, de 2,4 milioane de lei. Dar, au avut pierderi mai mari în anii ceilalți. Deci, sunt tot pe minus.

O dovadă mai clară de atât nu se poate. Două cluburi, cu cele mai bune rezultate sportive pe plan intern, dar care financiar nu au ținut lucrurile în echilibru. 

Modelul CFR, care are o dependență prea mare legată de rezultatele din competițiile internaționale. Este modelul de bussines care investește agresiv în salarii, în cheltuieli foarte mari, în jucători seniori, nu am văzut să crească juniori și să promoveze, erau celebre cazurile în care jucătorii U21 erau scoși după câteva secunde.

În schimb, FCSB este dependentă de vânzarea de jucători”, a mai spus Guda. 

Gigi Becali, mesaj clar pentru jucătorii FCSB-ului: Nu vreau să păţim ce a păţit CFR

”Totul pleacă de la antrenori și preparatori fizici. Puneți, bă, biciul pe ei și scoateți unul din ei. Ăsta e un mesaj în primul rând pentru ăștia ai mei. Păi tu crezi că ăștia ai mei sunt mai breji?

Ei s-au învățat să câștige mii de euro pe lună cu doar două ore pe zi de muncă. Păi ce este asta? Ăia în fabrică cât trag, săracii ? Stau la muncă două ore și primesc peste 10.000 de euro pe lună? Ăia muncesc, tată! Sau ăia care muncesc pe șantier câte ore muncesc și câți bani câștigă?

Vreau și eu să le transmit ăstora ai mei să aibă grijă să nu ne facem și noi de râs în Europa. Nu vreau să pățim ce a pățit CFR. Vreau să văd atitudine, dăruire și să aud că se pregătesc foarte bine la antrenamente”, a spus Gigi Becali, potrivit Prosport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel