I-a spus unui șef de stat: "Cară-te imbecilule!". Ce a decis CEDO

cedo
cedo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat, ieri, că Franţa a încălcat dreptul la liberă exprimare condamnându-l pe cel care l-a ofensat pe președintele Nicolas Sarkozy, în 2008, în cursul unei vizite prezidenţiale la Laval, agitând o pancartă pe care se putea citi mesajul "Cară-te imbecilule". 

Potrivit Mediafax, CEDO a apreciat ca "disproporţionată" aplicarea unei sancţiuni penale, care riscă, în opinia sa, să aibă "un efect disuasiv asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor probleme de interes general".

În august 2008, Hervé Eon, în prezent învârstă de 61 de ani, a afișat pe traseul preşedintelui Republicii de la vremea respectivă, aflat în vizită la Laval, o pancartă pe care se putea citi insulta "Casse-toi pov'con/Cară-te imbecilule". Activistul de stânga a preluat mesajul pe care şeful statului, Nicolas Sarkozy, îl proferase cu doar câteva luni mai înainte la Salonul Agriculturii, la adresa unui vizitator care a refuzat să dea mâna cu el, spunându-i "ah, nu, nu mă atinge".

Hervé Eon, un fost asistent social apropiat de mişcări altermondialiste, a fost arestat de către poliţie imediat după ce a agitat pancarta respectivă, iar justiția l-a condamnat, în noiembrie 2008, la plata unei "amenzi simbolice" în valoare de trei euro, cu suspendare, după ce parchetul a solicitat să i se aplice o amendă în valoare de 1.000 de euro. Hotărârea a fost confirmată în apel, iar Eon nu a obţinut o casare.

În opinia CEDO, expresia respectivă este "literalmente ofensatoare la adresa preşedintelui Republicii", dar ea nu constituie, totuşi, "un atac personal gratuit". Judecătorii apreciază că este vorba mai degrabă despre o critică "de natură politică" din partea acestui activist de stânga, căreia un politician i se expune în mod "inevitabil şi conştient". Potrivit CEDO, Hervé Eon, reluând expresia utilizată de către preşedinte-însuşi, a optat "optat pentru un registru satiric".

Reluând expresia utilizată de către preşedinte-însuşi, Hervé Eon a "optat pentru un registru satiric", a adăugat Curtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel