Hunedoara: Salvamotiştii recomandă atenţie la alegerea traseelor de creastă din Parâng şi Retezat

[] []

10 oct 2019 / 13:51
Salveaza PDF Comentarii

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara recomandă turiştilor care doresc să urce la munte, în acest sfârşit de săptămână, să abordeze cu mare atenţie traseele de creastă, în special pe cele din Masivul Parâng, unde a nins mai mult, însă şi pe cele din zona Retezatului, unde, în cursul dimineţii, există pericolul alunecării pe potecile îngheţate.

'În Parâng a nins mai mult şi atunci zona de creastă este albă. Trebuie mare atenţie la parcurgerea unui traseu de creastă. În Retezat, stratul de zăpadă este foarte mic, potecile sunt în regulă, dar sfatul nostru este ca turiştii care se aventurează pe creste să aibă echipament adecvat pentru munte şi să anunţe echipele Salvamont atunci când pleacă pe trasee', a declarat joi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, turiştii care se cazează la cabanele din staţiunile montante Straja, Parâng sau Râuşor pot alege trasee mai scurte, cu precizarea că în Masivul Parâng se recomandă ca acestea să se oprească în apropierea vârfului Parângul Mic (2.074 metri), pentru a evita orice pericol.

Salvamont Hunedoara are organizate cinci punte de permanenţă, la Râuşor, Alunii Negri, Straja, Parâng şi Pietrele. În această perioadă a anului, bazele Salvamont de la Râuşor şi Alunii Negri funcţionează pe tot parcursul săptămânii, iar cele din Straja, Parâng şi Pietrele sunt disponibile în week-end şi în cazul organizării unor concursuri sau tabere.

În vara acestui an, salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avut peste 130 de intervenţii pe munte, fiind salvate 154 de persoane. Dintre acestea, 72 au fost transportate la echipele de prim ajutor ale SMURD sau ale Ambulanţei, iar o persoană a fost transportată cu elicopterul la spital. Una dintre victimele unui accident pe munte a decedat, informează Agerpres. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23