Hillary Clinton vrea pace între Sudanul de sud și Sudan

hillary clinton
hillary clinton

Hillary Clinton le-a cerut astăzi Sudanului și Sudanului de Sud, să înceteze disputa pentru petrol, care i-a adus în prag de război, informează Reuters.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton, a cerut oprirea conflictului dintre cele două părți, în urma vizitei acesteia în Juba, cea mai importantă vizită a unui oficial american de la cea de anul trecut, când Sudanul de Sud și-a obținut independența. Clinton și-a început vizita în cel mai nou stat african, la doar câteva ore de la expirarea ultimatumului dat de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, care impunea celor două state să-și rezolve conflictele ce țin de graniță și petrol. Cele două națiuni au fost cel mai aproape de declanșarea unui conflict în Aprilie, când luptele de la graniță au degenerat în cele mai violente confruntări de când Sudanul de Sud a devenit stat liber, după ce au fost încheiați ani de confruntări cu Khartoum.

Securea războiului se pare că a fost îngropată superficial, disputele pentru petrol, care este baza economiei în cele două state, având loc în continuare. Clinton a declarat că primul pas al unei reconcilieri ar fi acela de a se ajunge la un acord în ceea ce privește petrolul. "E un moment delicat . . . Acum trebuie să facem resursele de petrol să curgă din nou", a declarat secretarul de stat reporterilor, după întâlnirea cu președintele sud african, Salva Kiir. "Un procent din ceva e mai bun decăt un procent din nimic", a mai adăugat oficialul american. Hillary Clinton a mai subliniat că "ambele țări trebuie să facă unele compromisuri pentru a acoperi lacunele de neînțelegere rămase." Primul pas a fost făcut de Ministrul de Externe al Sudanului de Sud, Nhial Deng Nhial, care a făcut o "ofertă generoasă" Sudanului ce include mărirea taxei pe petrol și un pachet de 3,2 miliarde de dolari, pentru pierderile suferite.

Uniunea Africană e într-un proces continuu de mediere a neînțelegerilor dintre cei doi vecini, dar progresele se lasă așteptate. Ambele părți au făcut unele concesii, dar conflictul pare departe de a se fi încheiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel