EXCLUSIV  Harta votului, semnal pentru Dragnea. Trei aspecte după referendum

D.C. / 08 oct 2018 / 19:14 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Harta votului, semnal pentru Dragnea

Olt, 27,19%. Dâmbovița, 28,98%. Caraș-Severin, 24,15%. Giurgiu, 25,43%. Călărași, 21,97%. Și tot așa, cu excepția câtorva filiale ale contestatarilor PSD a dat o dovadă de forță politică în teritoriu. Concret, baronii PSD care-l contestă pe Liviu Dragnea au dat o dovadă de forță politică la referendum, unde au mobilizat electorat până la limita de cvorum. Este o demonstrație a liderilor locali că pot mobiliza oamenii să meargă la vot. 

Capcana votului în două zile

”Așa-numiții baroni nu s-au mobilizat pentru referendum, n-au avut o miză și asta s-a văzut la vot. Teoria mea e că a fost capcana votului în două zile: oamenii fără opinie fermă au stat să vadă prezența la vot în prima zi, procentul de 5% i-a demoralizat. A fost efectul pervers al votului în două zile, contrar așteptărilor de prezență mai mare.” a spus Val Vâlcu. 

”Pe de altă parte, votul demonstrează că se vede efectul curbei lui Gauss. Ai o minoritate împotriva referendumului, mobilizată puternic, o largă majoritate neinteresată de temă și ai o minoritate de oameni care susțin familia, votul, Coaliția pentru Familie. În concluzie, tema nu era majoră pentru societate. Majoritatea populației nu vedea nicio miză.” a mai spus jurnalistul. 

Iohannis a acționat corect

Jurnalistul a mai spus că președintele Klaus Iohannis ”a acționat corect din punct de vedere al funcției prezidențiale, chiar dacă nu a căutat să-și maximizeze șansele politice, luând partea uneia dintre tabere. Președintele nu s-a poziționat într-o tabără, a participat la vot pentru că nu putea să absenteze la un exercițiu democratic, însă s-a dus la o oră la care nu se mai putea schimba nimic, ca să nu mobilizeze susținătorii să iasă la vot”. 

Semnal bun pentru Occident

Rezultatul referendumului arată că populația României nu este conservatoare, nu se centrează pe teme de restângere a libertăților, punându-se în comparație cu alte țări ce au căzut într-o anumită extremă pe astfel de teme legate de libertăți. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22