Gyorgy Frunda, consecvent cu eliminarea Articolului 1 din Constituție

frunda
frunda

Numit consilier al premierului pe probleme juridice, fostul senator UDMR, Gyorgy Frunda, afirmă că sintagma "stat național" din Constituția României nu ar trebui să mai existe, din moment ce o parte a hotărârilor țării se iau la Bruxelles sau la Strasbourg.

 Fostul senator UDMR, într-un interviu pentru România liberă a vorbit despre sintagma "stat national", pe care UDMR vrea sa o scoată din Constituție, afirmând că în Uniunea Europeana doar România, Slovacia și Slovenia se mai declară state naționale și că analizele constituționale și politice demonstrează că această sintagmă nu mai este acoperitoare pentru România, câtă vreme multe dintre deciziile țării se iau la Bruxelles sau la Strasbourg.

Frunda a mai spus că sarcina de a propune premierului modificarea Art 1 din Constituție  trebuie făcută de UDMR. "Nu voi încerca să-l conving pe premier, dar oricine face o analiză constituţională şi politică a definiţiei de „stat naţional" îşi dă seama că este vorba mai degrabă despre o problemă emoţională. Viaţa politică din România trebuie să atingă nivelul celei din Franţa anilor 1950, când francezii au şters definiţia de stat naţional din Constituţia lor".

"Maghiarul de rând ar răspunde că prin definirea României ca stat naţional el nu se consideră reprezentat, nu se consideră acceptat: ungurul din România are altă limbă, altă religie, alte tradiţii şi o istorie care uneori e comună cu istoria românilor, iar alteori diferită. Pe de altă parte, din punct de vedere politic şi juridic, cum poate fi România stat naţional câtă vreme hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile ale instanţelor româneşti, inclusiv ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pot fi anulate la Strasbourg",  conchide consilierul premierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel