Guvernul scoțian vrea să iasă din Marea Britanie, dar cetățenii de rând au opinii împărțite

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Părerile alegătorii din Scoţia sunt împărţite în privinţa organizării unui al doilea referendum privind independenţa în 2023, potrivit unui nou sondaj citat sâmbătă de PA Media/dpa.

Sondajul realizat de Panelbase pentru The Sunday Times a arătat că 44% dintre alegători şi-au exprimat opoziţia faţă de organizarea unui referendum, în timp ce 43% au spus că sunt de acord. Unul din zece respondenţi a spus că nu susţine, dar nici nu se opune organizării unui referendum, în timp ce 3% au spus că nu ştiu.

Sondajul Panelbase a fost organizat săptămâna trecută pe un eşantion de 1.010 de alegători, înainte ca prim-ministrul Nicola Sturgeon să anunţe marţi că intenţionează să organizeze un referendum pe 19 octombrie 2023.

Dezvăluirea datei propuse a venit după ce guvernul scoţian lansase proiectul de lege pentru un referendum de independenţă în martie 2021, document în care era exprimată dorinţa organizării acestuia în prima jumătate a mandatului parlamentar.

Aproximativ 48% dintre respondenţii au confirmat că vor susţine independenţa Scoţiei, în timp ce aproape 47% au spus că vor sprijini rămânerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit.
5% au răspuns că nu ştiu în ce direcţie va merge votul lor.

Până în prezent, guvernul Regatului Unit a refuzat să îşi dea acordul pentru organizarea unui referendum privind independenţa invocându-l pe cel din 2014 ca pe un eveniment "o dată la o generaţie".

Premierul Sturgeon a anunţat că se va adresa Curţii Supreme din Marea Britanie pentru a stabili legalitatea organizării unui vot fără sprijinul parlamentului de la Londra. În cazul în care şi aceste demers va fi respins, guvernul scoţian a declarat că următoarele alegeri generale ale parlamentului britanic vor fi un "referendum de facto" privind viitorul Scoţiei în cadrul uniunii.

Mai mult de trei sferturi (76%) dintre respondenţii acestui sondaj au opinat că premierul britanic Boris Johnson va continua să respingă ideea ca un referendum pentru independenţă să aibă loc anul viitor, dar aproape jumătate (46%) consideră că acesta ar putea fi de acord.

Un procent de 48% dintre alegătorii chestionaţi au declarat că Curtea Supremă va decide că parlamentul scoţian nu are prerogativa de a organiza legal un referendum fără consimţământul guvernului Regatului Unit, în comparaţie cu 33% dintre cei intervievaţi, care au estimat că judecătorii se vor pronunţa în favoarea guvernului scoţian. Aproximativ 19% au spus că fie nu ştiu care va fi rezultat sau au preferat să se abţină.

Dacă referendumul nu va avea loc anul viitor, iar Partidul Naţional Scoţian (SNP) se va orienta spre următoarele alegeri ale parlamentului britanic care urmează să aibă loc în 2024, sondajul Panelbase sugerează că partidul lui Sturgeon ar putea obţine 47% din voturi, notează Agerpres.

Scoția a planificat data referendumului pentru independență. Mai rămâne ca Londra să aprobe

Liderul scoțian va solicita aprobarea Londrei pentru un nou vot pentru independență, care să fie organizat în octombrie 2023.

Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a declarat parlamentului țării că intenționează să organizeze un nou referendum privind independența Scoției, pe 19 octombrie 2023.

Doamna Sturgeon a spus marți că întrebarea care trebuie pusă va fi aceeași cu cea din votul de independență al Scoției din 2014: „Ar trebui să fie Scoția o țară independentă?”

Prim-ministrul a spus că îi va scrie premierului britanic Boris Johnson pentru permisiunea de a organiza referendumul, spunând că este vital ca votul să fie legal.

Ea a spus că problema va fi trimisă Curții Supreme din Marea Britanie.

Alegătorii din Scoția, țară cu o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, au respins independența în 2014. Dar guvernul semiautonom al Scoției spune că plecarea Marii Britanii din UE, la care s-a opus o majoritate de scoțieni, înseamnă că întrebarea trebuie supusă unui al doilea vot.

„Statutul Westminster-ului asupra Scoției nu se poate baza pe altceva decât pe un parteneriat voluntar, consimțit”, a spus doamna Sturgeon.

„Este timpul să le oferim oamenilor alegerea democratică pentru care au votat, iar apoi, o dată ce devenim independenți, să construim o țară mai prosperă și mai echitabilă într-un adevărat parteneriat de egalitate între Scoția și prietenii noștri din restul Regatului Unit”, a adăugat ea.

Partidele de opoziție au criticat-o pe doamna Sturgeon pentru „obsesia” ei de a organiza un nou vot pentru independență și spun că, în schimb, ar trebui să se concentreze pe chestiuni mai practice, cum ar fi abordarea creșterii costului vieții.

La fel ca Țara Galilor și Irlanda de Nord, Scoția are propriul parlament și guvern deconcentrat și își face propriile politici în domeniul sănătății publice, al educației și al altor chestiuni. Dar guvernul la nivelul întregii Marii Britanii, de la Londra, controlează chestiuni precum apărarea și politica fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel