Guvern Germania. Merkel: Divergențe serioase. Berlinul, la un pas de alegeri anticipate

Cancelarul federal Angela Merkel a temperat vineri şansele de a ajunge la un acord rapid cu social-democraţii asupra formării unui guvern în Germania, estimând că există încă 'numeroase subiecte de divergenţe serioase', informează AFP. 

'Există încă o serie întreagă de subiecte de divergenţe serioase', a declarat cancelarul conservator înainte de intrarea în linie dreaptă a negocierilor care ar trebui să se încheie duminică seara sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare şi să scoată ţara dintr-o lungă perioadă de confuzie postelectorală. 

'Avem încă multe de făcut', a declarat ea pentru presă. 'Sper că vom reuşi, dar problemele nu sunt încă rezolvate', a adăugat cancelarul. 

Preşedintele social-democraţilor din SPD, Martin Schulz, a estimat la rândul său că 'există încă multe de negociat pentru a ajunge la un acord'. 

Cele două mari divergențe 

Discuţiile se împiedică încă de două subiecte principale: piaţa muncii şi sănătatea. Extrem de divizaţi asupra oportunităţii de a servi din nou drept punct de sprijin pentru conservatori în formarea unei coaliţii majoritare în parlament, social-democraţii cer, pentru a intra într-o alianţă, mai puţină flexibilitate pe piaţa muncii şi reducerea inegalităţilor între clasele sociale mai modeste şi cele înstărite la capitolul asigurărilor de sănătate. 

În mod concret, ei cer ca recurgerea la contracte pe durată determinată să fie restrânsă şi o apropiere între regimurile de asigurare de sănătate publică şi privată, diferenţe care în opinia lor alimentează 'o medicină cu două viteze'. Conservatorii au refuzat până acum să cedeze în aceste două probleme. 

SPD se vinde scump 

Cancelarul federal şi Martin Schulz caută fără îndoială, prin declaraţiile lor, să dramatizeze divergenţele din considerente tactice. SPD trebuie cu orice preţ să le demonstreze alegătorilor săi că vinde scump participarea sa la o coaliţie, sub ameninţarea de a-i vedea pe membrii partidului respingând în final acordul. Aceştia din urmă vor avea ultimul cuvânt în cadrul unui referendum intern. 

Dar aliatul conservator bavarez al Angelei Merkel, Horst Seehofer, s-a arătat vineri foarte optimist. 'Sunt convins că vom ajunge la un acord în următoarele zile, chiar dacă sunt încă multe de făcut', a declarat el, afirmând chiar că se aşteaptă chiar să se ajungă la un compromis duminică seara, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel