Urmărește emisiunea live


Gușă: Zonele geopolitice vor fi renegociate

Varianta Omicron în Europa. Cehia şi Austria confirmă primele cazuri, la persoane revenite din sudul Africii
Varianta Omicron în Europa. Cehia şi Austria confirmă primele cazuri, la persoane revenite din sudul Africii

Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că războiul rece instalat între marile puteri ale lumii, respectiv Rusia și SUA, și care se va reliefa din ce în ce mai mult în umătoarea perioadă, va duce la o renegociere a zonelor geopolitice. Totodată, este de părere consultantul, negocierea s-ar putea realiza fie în sistem bilateral, fie într-unul triunghiular, dacă la masa credală se va așeza și Uniunea Europeană, puternic reprezentată de Germania.

În legătură cu alegerile din Republica Moldova, consultantul politic a explicat că o victorie a Maiei Sandu va semăna cu victoria lui Donald Trump din Statele Unite, pentru că va declanșa un război interior, protagoniști fiind oligarhii moldoveni care vor fi loviți din plin de alegerea candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în funcția de președinte.

"Legat de Moldova, putem să fim și suntem susținători pe față ai Maiei Sandu, dar alegerea unui președinte ca Maia Sandu în Moldova nu ar aduce pacea, ci mutatis mutandis la alt nivel, ar însemna chiar venirea lui Donald Trump la putere în Statele Unite, care este generatoarea unui război deocamdată mocnit, dar instalat în interiorul SUA, la fel se va întâmpla și în Moldova. Deci, după cum vedem, acel război care se va rostogoli în următorii ani în interiorul Statelor Unite, la fel, venirea Maiei Sandu la putere va genera un război interior și în Moldova, pentru că, în mod evident, moldovenismul afișat prin puterea oligarhilor de acolo va fi lovit din plin și bătălia va începe, în condițiile în care Maria Sandu nu este dotată, dacă ar fi președinte, cu puterea unui regim prezidențial puternic. Acolo avem un parlament de o altă coloratură, avem presa controlată total și fără principii de către sistemul oligarhic. Lupta va fi inegală, dar oricum structura de acolo va fi puternic scuturată și, cu interesul Europei, explicit al Germaniei, pentru Moldova, ar putea să intre într-un alt proiect", a spus Gușă.

Victoria lui Dondon, victoria oligarhilor

Acesta este de părere că o victorie a lui Igor Dodon va duce soarta Republicii Moldova în mâinile sistemului oligarhic, în niciun caz în brațele Moscovei.

"Varianta cu Igor Dodon nu se mai discută astăzi. Dacă Igor Dodon ajunge președinte, atunci interlocutorii oricui ar dori să negocieze cu Republica Moldova vor fi oligarghii, respectiv sistemul oligarhic de acolo, în niciun caz Moscova. Moscova este sugerată doar de rusofilismul lui Igor Dodon, care eu cred, știu, că este mai mult un moldovenism. Deci să nu ne închipuim că dacă iese Igor Dodon, soarta Moldovei se va negocia la Moscova. Nu! Dacă iese Igor Dodon, soarta Moldovei se va negocia direct cu oligarhii de la Chișinău.

Nici nu știu dacă e mai bine sau mai rău. Mai rău ar fi pentru spiritul din Moldova, pentru că o doamnă ca Maia Sandu, o româncă afișată și de tip Euro-Atlantic, sigur că ar fi mult mai comod și mai interesant pentru noi și pozitiv. Nu știu dacă și mai efectiv, apropo de felul în care va fi negociată Moldova, pentru că, în condițiile acestui război rece reinstalat între Statele Unite și Rusia, care se va reliefa din ce în ce mai bine în următoarea perioadă, noi îl tot pomenim de vreo trei ani de zile, și zonele vor fi renegociate.

Și, în funcție de interesele republicanilor mai mult decât ale lui Trump, zonele de incidente geopolitice, de asemenea, vor fi realocate și evenimente din împărțirea lumilor, cum ar fi Malta, pot să fie altfel organizate astăzi. Și bineînțeles că se va întâmpla fie într-un sistem bilateral, fie într-un sistem triunghiular, dacă includem aici și Uniunea Europeană, care va fi puternic reprezentată de către Germania", a susținut consultantul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel