Grupul de Vişegrad pregăteşte înfiinţarea unei noi structurii militare comune

tanc_0
tanc_0

Miniştrii apărării din Grupul de la Vişegrad (V4) - Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia - au decis să creeze o structură militară comună, sob coordonarea Varşsoviei, relatează Stratfor, care notează ca anunţul, deşi nu este neaşteptat, este semnificativ.

"Acesta este primul pas spre militarizarea V4, care a capatat o nouă relevanţă în contextul revigorării interesului Rusiei" pentru fosta sa zonă de influenţă, potrivit unei analize Stratfor.

Decizia de crearea a acestei unităţti militare a fost luata în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cele patru state, care a avut loc în Levoca, Slovacia, în 12 mai. Unitatea militară va deveni operaţională în prima jumătate a anului 2016, a precizat ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.

Miniştrii apărării au stabilit ca militarii din statele membre V4 sa participe la exerciţii regulate comune, sub auspiciile Forţei de răspuns a NATO, primul astfel de exerciţiu urmând a avea locîn Polonia, în 2013.

Grupul de la Vişegrad a fost creat iniţial pentru a ajuta statele din Europa Centrală în procesul de tranziţie spre democraţie şi capitalism, scopul comun fiind aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. În urma atingerii celor doua deziderate, V4 şi-a pierdut din coerenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel