Grexit: negocieri la Berlin. Grecia scapă de ultimatum

Creditorii Greciei s-au înțeles asupra reformelor solicitate Atenei, dar nu și asupra unui ultimatum, care ar fi trebuit transmis guvernului elen. Negocieri la nivel înalt au avut loc la Berlin, între reprezentații Fondului Monetar, ai Comisiei Europene și ai principalilor creditori, Germania și Franța. La discuții au participat  Angela Merkel, Francois Hollande, Jean-Claude Juncker, șeful eurozonei, Mario Draghi  și cel al FMI, Christine Lagarde.

Bruxelles-ul a adoptat o poziție mai flexibilă, în tentativa de a ajunge la un compromis cu Grecia, atenuând poziția mai dură a FMI. Totuși, UE cere guvernului condus de  Alexis Tsipras să adopte un plan de austeritate, pentru a avea acces la finanțări de 7,2 miliarde de euro, în viitorul apropiat. Este solicitată reforma sistemului de pensii și a legislației muncii. Mingea este acum în terenul lui Tsipras, a spus ministrul german de Finanțe.

Politicienii europeni se tem să accepte măsuri care ar putea fi prezentate de Syriza drept o victorie în disputa cu creditorii, pentru că s-ar întări curentele naționaliste în țările membre. De asemenea, ar crește presiunea anti-disciplină fiscală. Potrivit The Guardian, nici Statele Unite nu doresc o criză majoră, cum ar fi cea provocată de un default al Greciei, din cauza contextului internațional. Slăbirea   zonei euro l-ar favoriza pe Putin, scrie ziarul amintit.

Guvernul elen a dat asigurări că va plăti, în această săptămână, rata curentă a datoriei externe, de circa 300 de milioane de euro, iar șeful Băncii Naționale a exclus o părăsire a zonei euro, afirmând că nu există posibilitatea tehnică a exitului, din punct de vedere legal. Termenul până la care funcționează ”armistițiul” cu creditorii este de 30 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel