Grecia speră să-şi îndeplinească ţintele fiscale în 2020, când economia ar urma să înregistreze o creştere de 2,8%

Economia Greciei ar urma să înregistreze o creştere de 2% anul acesta şi de 2,8% anul viitor, conform proiectului de buget pe 2020 care ar urma să se discute luni în Parlamentul de la Atena, ţara fiind în grafic pentru a îndeplini ţinta de excedent bugetar primar convenită cu creditorii internaţionali, transmit Bloomberg şi publicaţia Kathimerini.

Totuşi, au avertizat creditorii, costul politicilor la care s-a angajat Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis va crea un deficit de până la 900 milioane de euro (987,4 milioane de dolari), reducând şansele autorităţilor elene de a-şi îndeplini ţinta de excedent bugetar primar de 3,5% din PIB în 2020.

Ministerul de Finanţe din Grecia a insista că obiectivul va fi îndeplinit, iar anul viitor se va înregistra un excedent bugetar primar de 3,56% din PIB. Cele două părţi urmează să continue negocierile privind îndeplinirea ţintelor fiscale până în 15 octombrie 15, când Grecia trebuie să-şi prezinte planurile bugetare pentru 2020.

Pentru îndeplinirea obiectivelor fiscale, Executivul elen s-a angajat să îmbunătăţească colectarea taxelor şi să extindă baza de impozitare, să majoreze investiţiile şi să reducă cheltuielile în sectorul public. Rata şomajului ar urma să scadă la 15,6% în 2020, de la 17,4% în 2019, în timp ce investiţiile ar urma să crească cu 13,4%, iar consumul privat cu 1,8%.

Luna trecută, Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, a apreciat că este necesară reducerea ţintei de excedent bugetar primar, deoarece depăşirea sistematică a ţintei de excedent bugetar primar din ultimii ani s-a făcut prin reducerea investiţiilor publice şi a majorării taxelor, afectând perspectivele de creştere ale economiei şi diminuând competitivitatea firmelor elene.

Reducerea proporţiei creditelor neperformante deţinute de băncile din Grecia va îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru persoanele fizice şi juridice, va spori încrederea pieţelor şi va stimula investiţiile, a declarat Stournaras. Aceste evoluţii vor facilita revenirea bondurilor la un rating de tip investment-grade (recomandat pentru investiţii) şi vor permite obligaţiunilor greceşti să fie incluse în schema BCE de relaxare cantitativă (QE), a adăugat oficialul elen. Acesta a explicat că includerea va reduce şi mai mult costurile de împrumut ale Greciei şi, prin urmare, va stimula economia şi va îmbunătăţi sustenabilitatea datoriei, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel