Gorbaciov ar putea fi anchetat pentru dizolvarea URSS

GERMANY-RUSSIA-PUBLISHING-BOOK-FAIR-GORBACHEV
GERMANY-RUSSIA-PUBLISHING-BOOK-FAIR-GORBACHEV

Un grup de legislatori ai Camerei inferioare din Parlamentul Rusiei a înaintat o cerere către procurorul general prin care solicită ca disoluția Uniunii Sovietice să fie declarată ilegală și cei responsabili să fie trași la răspundere, inclusiv fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Parlamentari din mai multe partide susțin că cetățenii ruși s-au pronunțat în cadrul unui referendum din 1991 în favoarea integrității teritoriale a URSS, decizie pe care liderii țării au nesocotit-o, comițând astfel o ilegalitate, conform ziarului Izvestia.

În noiembrie 1991, a fost lansată o anchetă împotriva lui Gorbaciov, dar s-a renunțat la ea în ziua imediat următoare.

Vladimir Putin a declarat recent, potrivit unei înregistări făcută fără consimțământul actorilor, că dizolvarea URSS a fost o ”nenorocire”. Liderii mondiali cred că ultimele acțiuni politico-militare ale liderului de la Kremlin arată dorința acestuia de a reface URSS.

Citește și: Putin ar contesta acordurile care stau la baza dizolvării URSS

În replică, Gorbaciov a spus că este dispus că coopereze cu procurorii dacă va fi cazul.

”Dacă procurorul va investiga acest caz sunt dispus să ofer ajutorul meu. Acesta este mesajul meu către deputați: toți cei care au votat în favoarea Acordurilor de la Belajeva, împreună cu cei care le-au semnat, ar trebui adunați și trimiși la Magadan (oraș portuar folosit de Stalin pentru a trimite prizonierii în lagăre de muncă -n.r), fără proces și decizie a instanței”, a spus Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Acordurile de la Belajeva au stat la baza desființării URSS și a stabilirii Commonwealth-ului Statelor Independente (CIS). Acestea au fost semnate la data de 8 decembrie 1991 de către liderii celor mai mari republici slave ale URSS, Rusia, Ucraina și Belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel