Putin ar contesta acordurile care au stat la baza dizolvării URSS

vladmir putin
vladmir putin

Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Cemil, a declarat că a purtat o convorbire telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul căreia acesta din urmă a susținut că Ucraina nu și-a declarat independența în mod legal, potrivit unian.ua. O reacție tangențială cu această informație, care circulă în principal pe rețelele de socializare, a avut ministrul de externe al Suediei, Carl Bild.

"I-am spus lui Putin că cea mai importantă este chestiunea integrității teritoriale a țării noastre, pentru a nu se încalcă acordul semnat în 1994 de SUA, Marea Britanie și Rusia, care oferă garanții în schimbul cedării armelor nucleare (Tratatul de la Budapesta - n.r). I-am spus că încălcarea acestui acord ar putea avea drept consecințe faptul că toate țările cu capacitate financiară își vor achiziționa armanent nuclear, iar Ucraina nu face excepție", a relatat Cemil, potrivit sursei citate.

"Pe acest subiect - integritatea teritorială a Ucrainei - Putin a spus că modul în care Ucraina și-a declarat independența nu este tocmai în conformitate cu standardele sovietice care au dus la ruperea URSS", a adăugat tătarul.

Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bild, care a fost foarte activ încă de la începutul crizei ucrainene, a scris pe Twitter: "Se pare că legalitatea Acordurile de la Belajeva referitoare la dizolvarea Uniunii Sovietice este pusă la îndoială de Kremlin. Dacă e corect, e cu adevărat remarcabil".

Acordurile de la Belajeva au stat la baza desființării URSS și a stabilirii Commonwealth-ului Statelor Independente (CIS). Acestea au fost semnate la data de 8 decembrie 1991 de către liderii celor mai mari republici slave ale URSS, Rusia, Ucraina și Belarus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel