Gheorghe Muscalu: Un control parlamentar al parchetelor nu poate să existe

muscalu
muscalu

Procurorul Gheorghe Muscalu s-a declarat, luni, împotriva posibilităţii instituirii unui control al Parlamentului în numirea procurorilor şi a unei subordonări a CSM faţă de Legislativ.

 "Un control parlamentar al parchetelor nu poate să existe niciodată, pentru că nu are cum. Parchetele îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legea, sunt organizate în conformitate cu legea, cel din vârful ierarhiei Ministerului Public este procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, potrivit legii, competenţe în raport cu activitatea Ministerului Public le are ministrul Justiţiei", a opinat acesta în fața Comisie juridice a Senatului.

Referitor la  posibilitatea trecerii CSM în subordinea Parlamentului, magistratul a subliniat că "nu se pune problema de aşa ceva".

 "Din punctul meu de vedere, nu se pune problema de aşa ceva. Justiţia are un loc al ei în societate, este clar poziţionată prin Constituţie şi nu cred că există posibilitatea ca, într-un fel sau altul, parchetele şi cu atât mai puţin CSM să fie puşi în subordinea Parlamentului", a fost de părere Muscalu.

 În legătură cu posibilitatea instituirii unui control mai strict al Parlamentului faţă de desemnarea şefilor CSM, procurorul a afirmat că "numirea este reglementată prin lege".

 Potrivit afirmaţiilor sale, rolul CSM în numirea conducerii Ministerului Public trebuie întărit, astfel încât Consiliul să dea un aviz conform, nu doar unul consultativ.

 "Există un Consiliu Superior al Magistraturii care, indiferent care va fi procedura de numire, va avea un cuvânt de spus în numirea în funcţiile de conducere în Ministerul Public. Cuvântul final acum este al preşedintelui României, fără niciun fel de probleme. Opinia mea este că rolul CSM trebuie să fie îmbunătăţit şi să aibă nu un aviz consultativ, ci un aviz conform", a afirmat magistratul.

 De asemenea, judecătoarea Mona-Lisa Neagoe, a declarat că CSM trebuie să rămână garantul independenţei justiţiei.

 "Sunt în consens cu colegul meu, CSM este o instituţie necesară într-un stat de drept, este un câştig al societăţii noastre democratice şi cred că va trebui să rămână în continuare o expresie a independenţei justiţiei, să fie garantul independenţei justiţiei, a menţionat Neagoe.

Cei doi magistrați au fost validați, luni,  de plenul Senatului pentru a face parte din Consiliul Superior al Magistraturii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel