Guvern Germania. Schulz - Merkel, PRESIUNI pentru un acord

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, le-a cerut membrilor formaţiunii sale politice să susţină, la congresul din 21 ianuarie, negocierile cu conservatorii cancelarului Angela Merkel. El a avertizat că în caz contrar există riscul organizării unor alegeri anticipate care ar putea afecta negativ Partidul Social-Democrat german (SPD), transmite Reuters. 

La aproape patru luni după alegerile parlamentare din Germania, Angela Merkel nu a reuşit să formeze un guvern. Refuzul delegaţilor SPD de a da undă verde negocierilor pentru formarea unei 'mari coaliţii' alături de conservatori ar putea duce la alegeri anticipate sau la un guvern minoritar pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei. 

Mulţi experţi se tem că organizarea unor alegeri anticipate ar duce la consolidarea formaţiunii extremiste 'Alternativa pentru Germania' (AfD), care în urma scrutinului din septembrie anul trecut a intrat în parlament pentru prima dată. 

Dacă partidele nu reuşesc să formeze un guvern cu majorităţi în Bundestag, atunci alegătorii le vor pedepsi, a spus Schulz pentru săptămânalul Der Spiegel. 

El şi-a exprimat dezaprobarea faţă de cei care susţin că SPD trebuie să se reinventeze în opoziţie, susţinând că partidul său are acum puterea de a îmbunătăţi viaţa cotidiană a germanilor. 

Sondaj 

Un nou sondaj de opinie publicat de postul de televiziune ZDF indică faptul că 64% dintre germani şi 75% dintre membrii SPD se aşteaptă ca la congresul din 21 ianuarie delegaţii social-democraţi să aprobe începerea negocierilor cu blocul conservator (Uniunea Creştin-Democrată şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială) în vederea formării unui guvern de coaliţie la Berlin. 

Doar 45% dintre germani susţin varianta unei 'mari coaliţii' între conservatori şi social-democraţi. 

În cazul în care ar avea loc noi alegeri duminica viitoare, conservatorii ar obţine 33% din voturi (în creştere cu un punct procentual faţă de săptămâna trecută), iar social-democraţii doar 20%, în scădere cu trei puncte procentuale comparativ cu săptămâna trecută, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel