Germania, propunere de dezincriminare relaţii sexuale între frate şi soră

Consiliul de etică german propune dezincriminarea relaţiilor sexuale consimţite între frate şi soră adulţi, apreciind că "protejarea unui tabu social" şi "fixarea unor bariere morale" nu ţin de dreptul penal, se arată într-un aviz publicat miercuri.

Membrii Consiliului de etică s-au sesizat cu privire la această temă după cazul foarte mediatizat al unui cuplu incestuos din Leipzig (est), doi tineri care s-au cunoscut când erau deja adulţi, după o copilărie haotică. Cuplul, care are patru copii, dintre care doi au handicapuri, a făcut obiectul mai multor condamnări.

Patrick Stübing, care a petrecut mai mult de trei ani în închisoare, şi Susan K., care a fost plasată o perioadă într-o instituţie din cauza unui retard mintal, au sesizat fără succes Curtea Constituţională din Karlsruhe, în 2008, apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2012.

Cele două instanţe au respins cererea cuplului împotriva articolului 173 din Codul Penal german, care pedepseşte cu "doi ani de închisoare sau cu amendă" raporturile sexuale între un frate şi o soră majori, evocând în special riscurile sporite de handicap pentru copiii născuţi dintr-o astfel de uniune.

Dar Consiliul de etică, cu o majoritate de 14 membri la nouă, apreciază că "legea penală nu este mijlocul adaptat de a proteja un tabu social" şi nici de a "impune standarde sau bariere morale", ci vizează numai să protejeze "persoanele" şi "ordinea socială" împotriva unor atingeri grave.

Membrii Consiliului de etică apreciază că aceste obiective sunt suficient garantate de o altă secţiune a Codului Penal, care reprimă violurile, agresiunile şi infracţiunile sexuale, precum şi de incriminarea incestului între ascendenţi şi descendenţi majori.

"Conform tuturor datelor disponibile, incestul între frate şi soră este foarte rar în societăţile occidentale", iar riscul unor sancţiuni constrânge cuplurile respective "la ascunderea şi negarea iubirii lor", ceea ce Consiliul de etică apreciază că este contrar dreptului "la autodeterminare sexuală".

Avizul Consiliului de etică nu obligă în nici un fel deputaţii germani, dar prefigurează adesea o schimbare a legislaţiei.

Statele europene au abordări diferite cu privire la incest, după cum a arătat şi CEDO într-o decizie din 2002. În Spania sau Franţa, acesta nu constituie o infracţiune în sine, dar agravează pedeapsa riscată în cazul unei relaţii cu un minor sau neconsimţite.

În schimb, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Grecia şi Elveţia consideră incestul o infracţiune penală. Canada îl defineşte chiar ca un "act criminal" care poate fi pedepsit cu 14 ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel