Germania, acuzată de discriminare: Subminează libera circulație

Cea mai mare putere a Europei este acuzată de discriminare, în condițiile în care Berlinul și-a anunțat, săptămâna aceasta, intenția de a introduce taxa de autostradă pentru șoferii străini. Măsura este aspru criticată de către statele vecine, care susțin că este vorba de o subminare a liberei circulații și amenință Germania cu intentarea unui proces la Curtea Europeană de Justiție. 

Noul proiect de lege, convenit în decembrie 2013 între conservatorii cancelarului german Angela Merkel și social-democrați, prevede ca, din 2016, conducătorii auto străini să plătească, în medie, 88 de euro/an pentru un autocolant pe parbriz care le va da acces pe drumurile nemțești, taxă ce nu va genera însă costuri suplimentare pentru germani, scrie incont.ro.

Planul Berlinului, care ar putea aduce venituri de circa 260 de milioane de euro, nu a fost pe placul șoferilor din țările vecine, ei fiind de altfel și cei mai afectați de această măsură.

Citește și Vom avea 3.000 de kilometri de autostrăzi în 2020, spune Dan Șova, dar...

"Am transformat Europa într-un loc în care traficul se desfășoară liber, iar acum îl punem în pericol. Dacă Germania introduce o astfel de taxă, alte țări i-ar putea urma exemplul, creând diviziuni și o posibilă erodare a spiritului european", declara încă de anul trecut Mike Pinckaers, purtător de cuvânt al asociației șoferilor olandezi, ANWB. 

Nici germanii nu sunt foarte încrezători că decizia Berlinului este bună, mai ales că pentru acoperirea costurilor de îmbunătățire a infrastructurii ar fi nevoie de o sumă mult mai mare. 

La fel de nemulțumiți se declară și austriecii, în special cei care locuiesc aproape de granița cu Germania și se deplasează frecvent în acest stat: "Ar fi incorect ca taxa să fie aplicată doar străinilor. O mulțime de oameni ar fi afectați, iar traficul ar fi deviat pe șosele care traversează multe sate mici", a declarat Elisabeth Jaeger, din Dornbirn, Austria.

De altfel, ministrul Transporturilor din Austria avertiza încă de la sfârșitul lunii noiembrie că va da în judecată Germania la Curtea Europeană de Justiție, dacă șoferii străini vor fi discriminați.

Noua taxă, necesară, susține Berlinul 

Autoritățile germane susțin, însă, că măsura este necesară, deși aplicarea ei ar putea irita statele vecine, inclusiv Franța, mai ales că țările europene îndatorate aplică măsuri de austeritate.

"Șoferii germani plătesc aproape peste tot în Europa, așa că este corect ca și străinii să plătească o taxă de drum în Germania. Avem nevoie de noi surse de finanțare pentru întreținerea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere", a declarat Juergen Fischer, purtător de cuvânt al Uniunii Creștin-Sociale, aliat al conservatorilor din CDU.

"Dorim să o facem pentru că avem nevoie de fonduri pentru infrastructură. Este important ca niciun german să nu fie împovărat cu noi costuri", afirma în noiembrie 2013, cancelarul Germaniei, Angela Merkel. 

Conform proiectului de lege, șoferii germani ar putea primi o vignetă în cadrul taxei anuale de drum, în timp ce străinii ar trebui să o cumpere separat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel