Geoană, în cazul Petrom: Nu cred în renaţionalizări

Liderul PSRO Mircea Geoană a declarat miercuri, la Ploieşti, referindu-se la cazul OMV Petrom, că nu crede în 'renaţionalizări', pentru că acestea sunt extrem de dificile, însă România ar putea încerca să recupereze progresiv părţi din acţionariatul companiei. 

'Eu nu cred în renaţionalizări. Unu: este foarte greu de făcut, dacă nu imposibil, conform legii internaţionale. Pierzi procesul imediat, dar asta nu înseamnă că România nu trebuie să încerce să recupereze progresiv părţi de acţionariat', a afirmat Geoană, într-o conferinţă de presă, răspunzând unor întrebări.

În opinia sa, negocierile s-au făcut, în 2003, într-un mod 'asimetric', protejând 'prea puţin' interesele statului român. 'Este mai mult decât regretabil că în 2003, când s-a privatizat, clauzele contractuale care au fost negociate au fost, în opinia mea, duse mult prea mult în direcţia investitorului străin şi prea puţin pentru protejarea intereselor mai largi ale României. (...) Ce s-a întâmplat în 2003 cred că a fost un moment în care negocierea s-a făcut asimetric între interesele investitorului (...) şi cele ale statului român', a declarat acesta.

Din punctul său de vedere, România trebuie nu doar să păstreze acţiunile pe care le are în prezent, ci să încerce să răscumpere gradual părţi din acţionariatul Petrom.

'Exista o idee să vindem şi cei 10% care ne-au rămas din Petrom. Greşit! Statul român trebuie să păstreze acei 10% şi dacă putem să cumpărăm, să răscumpărăm, dacă apare vreo negociere la Viena cu privire la evoluţia grupului OMV, ceea ce nu este imposibil, să fim prezenţi şi, de ce nu, să ne asociem poate cu alţi investitori privaţi care ar dori să intre în acţionariatul acestei companii. (...) Eu acum aş fi mai degrabă în ideea de a merge energic şi de a răscumpăra gradual şi a investi, a face un fond de investiţii în energie care să fie capabil, să ai un braţ financiar care să poată să facă aşa ceva', a mai spus Geoană.

Deputatul Bogdan Diaconu a cerut, luni, într-un comunicat de presă, naţionalizarea OMV Petrom pentru nerespectarea contractului de privatizare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel