Generalul Lecointre: Autonomia strategică a UE, o ''urgenţă''

Generalul Francois Lecointre crede că este 'urgent' ca Europa să aibă o apărare colectivă proprie pentru a-şi asigura autonomia strategică în contextul 'punerii în discuţie a multilateralismului' şi al 'fragilizării alianţelor'.

Un lucru este sigur: viitorul apărării ţărilor de pe continent nu poate fi conceput în afara cadrului european, a declarat generalul Francois Lecointre la Universităţile de vară pentru apărare (UED, 10-11 septembrie) la Versailles-Satory, în suburbiile pariziene.

Într-un context de punere sub semnul întrebării a multilateralismului, de fragilizare a alianţelor şi de basculare spre un nou centru de gravita mondial situat între Statele Unite şi Asia, continentul va trebui să înfrunte singur şi - din ce în ce mai mult - prin forţe proprii toate tipurile de ameninţări: terorism, război hibrid, război cibernetic, migraţie', a spus el. 'Scopul este clar: să reuşim să construim împreună o autonomie strategică europeană', a subliniat generalul Lecointre, estimând că este ceva 'urgent'.

Fondul European de Apărare

UE încearcă să se adapteze în faţa intenţiei declarate a preşedintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei. Un Fond european de Apărare va fi înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a UE.

Parisul a lansat, de asemenea, împreună cu opt ţări, între care Germania, o iniţiativă europeană de intervenţie (IEI) pentru intensificarea schimburilor între statele majore din aceste ţări, astfel încât să fie în măsură să efectueze rapid o operaţiune militară, o evacuare a cetăţenilor sau pentru a acorda asistenţă în caz de dezastru.

Vezi și: Trump-Juncker, întrevedere. Reacţii în Europa privind acordul economic



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel