Garanțiile de securitate cerute de Putin. SUA și NATO au transmis răspunsuri scrise Kremlinului

Garanțiile de securitate cerute de Putin. SUA și NATO au transmis răspunsuri scrise Kremlinului
Garanțiile de securitate cerute de Putin. SUA și NATO au transmis răspunsuri scrise Kremlinului

Statele Unite ale Americii și NATO au transmis răspunsuri scrise separate către Federația Rusă.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a transmis Moscovei răspunsul Washingtonului în ceea ce privește garanțiile de securitate. Kremlinul le-a solicitat în decembrie și speră ca NATO să își oprească expansiunea spre est în fostele republici sovietice.

Blinken a spus că scrisoarea oferă Rusiei o „cale diplomatică serioasă” pentru a pune capăt impasului.

„Documentul pe care l-am transmis include preocupările Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la acțiunile Rusiei care subminează securitatea, o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor pe care Rusia le-a exprimat și propriile noastre propuneri pentru domenii în care am putea găsi un o cale comună”, a spus Blinken reporterilor.

Armata rusă a adunat trupe în apropierea graniței țării cu Ucraina, declanșând o criză diplomatică și sporind temerile americane și europene că Moscova s-ar putea pregăti pentru o invazie iminentă a vecinului său (vezi imagini AICI). Rusia a negat că intenționează să invadeze Ucraina, dar s-a opus cu vehemență eforturilor țării de a adera la NATO.

Miercuri, Blinken a subliniat că Washingtonul și aliații săi nu vor fi de acord să stopeze procesul de acceptare de noi membri în NATO, spunând că ușa alianței militare „rămâne deschisă”.

Diplomatul american nu a împărtășit detaliile specifice incluse în document, dar a spus că acesta subliniază pozițiile și preocupările americane cu privire la comportamentul Rusiei, evidențiind în același timp domeniile în care Washingtonul și Moscova pot coopera pentru a „aduce progrese securității colective”.

„În acest moment, documentul este la ei, iar mingea este în terenul lor”, a spus Blinken reporterilor.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Marele of pentru România, când la graniță vorbim de războiul Rusia - Ucraina. Hartmann: E o manipulare bine gândită

Răspunsul dat de Alianța Nord Atlantică

La scurt timp după declarația lui Blinken, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Alianța a dat la rândul său un răspuns scris Rusiei „în paralel cu Statele Unite”.

„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a declarat Stoltenberg reporterilor.

El a cerut restabilirea legăturilor formale dintre Rusia și NATO și deschiderea unor canale de comunicare pentru a evita escaladarea. SUA și NATO au purtat o serie de discuții cu oficiali ruși în ultimele săptămâni, dar negocierile de până acum nu au reușit să pună capăt crizei, scrie AlJazeera.

Stoltenberg a avertizat că tensiunile în Europa de Est sunt în creștere

„Vedem trupe nu numai în jurul Ucrainei, ci și în Belarus, unde Rusia este în proces de desfășurare a mii de soldați, sute de avioane, sisteme de apărare aeriană S-400 și o mulțime de alte capacități foarte avansate”, a spus secretarul general al NATO.

Viceministrul rus de externe Alexander Grushko a declarat că Rusia va „studia” propunerile NATO. „Le vom citi. Le vom studia. Partenerii au studiat proiectul nostru timp de aproape o lună și jumătate”, a declarat el agenției de presă Interfax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel