Fundația Regală Margareta a României aduce în prim-plan Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”

Fundația Regală Margareta a României aduce în prim-plan Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”.

Fundația Regală Margareta a României aduce în prim-plan Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, ediția a VII-a, un eveniment ce se află în avangarda inițiativelor care susțin și îmbunătățesc calitatea vieții seniorilor din România. Conferința are loc vineri, 29 septembrie, la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. 

Evenimentul este avizat ca program de formare profesională continuă de către Colegiul Național al Asistenților Sociali. Astfel, asistenții sociali înscriși în Colegiu, care vor fi prezenți la conferință, vor primi 2 credite profesionale. Înscrieri pe pagina evenimentului.

În România, populația vârstnică numără astăzi peste 3,7 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimentul de inutilitate, dar și singurătatea - o realitate îngrijorătoare, care afectează 1,3 milioane dintre seniori, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică.

În acest context, conferința reprezintă un reper esențial pentru toți cei implicați în crearea unor schimbări pozitive în viața vârstnicilor din România. Evenimentul „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este dedicat atât identificării problemelor actuale ale vârstnicilor din România, cât și găsirii soluțiilor relevante și actuale.

Experți din sfera publică, socială sau specialiști în domeniul senectuții, la nivel național și internațional, vor prezenta cele mai recente statistici privind populația vârstnică, soluții inovatoare cu rezultate dovedite, precum și exemple de practici eficiente pentru susținerea seniorilor dependenți sau pentru îmbătrânire activă, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

La eveniment se așteaptă peste 100 de participanți implicați în proiecte de susținere a seniorilor, reprezentanți ai sectorului privat și public, organizații neguvernamentale și platforme naționale sau internaționale care lucrează cu seniori, profesioniști din domeniul responsabilității sociale ai companiilor, precum și seniori care pot fi o sursă de inspirație prin mentalitatea și atitudinea lor pozitivă.

Subiectele de dezbatere acoperă o gamă largă de aspecte esențiale, inclusiv politici sociale, rolul asistentului social în serviciile pentru seniori, demografie și strategii europene, drepturile vârstnicilor, îngrijirea în centrele rezidențiale sau la domiciliu, abilități digitale pentru seniori, excluziunea socială a vârstnicilor și implicațiile asupra politicilor sociale, bune practici de asistență asigurată de organizațiile neguvernamentale, activități intergeneraționale sau de socializare și petrecere a timpului de către seniori.

Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora va fi prezentat de  Telefonul Vârstnicului - serviciu social licențiat - pe baza datelor colectate în cei 8 ani de funcționare și a peste 89.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.

În aceeași zi, Sala Media a Teatrului Național București va găzdui un Concert de muzică clasică dedicat seniorilor, susținut de bursierii programului Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României. Locurile sunt oferite unui număr de 120 de vârstnici sprijiniți prin proiectele sociale ale Fundației și ale altor 5 organizații din București, având drept scop prevenirea izolării și combaterea singurătății.

De asemenea, în cadrul expoziției „InterGenerații” din foaier, vor fi prezentate instantanee fotografice surprinse în cadrul Centrelor Generații din țară, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din familii defavorizate. Va fi expusă și colecția de lucrări de arte vizuale Jurnal de Viață, realizată de tineri artiști din programul Tinere Talente, care are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor. 

Pentru mai multe informații despre eveniment, speakeri și agendă, precum și pentru înscrieri, vă invităm să vizitați pagina evenimentului.

*********

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Cu o experiență de 33 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiind Telefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici și Centrele Comunitare Generații. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel