Franța, mutare în România în conflictul Rusia-Ucraina. Chirieac: E un câștig pentru țara noastră

Sursă foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursă foto: Facebook Klaus Iohannis

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre decizia președintelui Emmanuel Macron de a muta trupe franceze pe teritoriul României.

Miercuri, Emmanuel Macron a anunțat că Franța e pregătită să meargă mai departe, în cadrul NATO, în a se angaja în noi misiuni, prin prezență militară consolidată, mai ales în România. El a transmis un mesaj de solidaritate ”cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO” (citește AICI). 

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a salutat decizia omologului francez de a muta în România:

”Salut, cu căldură, anunțul președintelui Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară sporită a NATO în România. Parteneriatul strategic România - Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre” a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Twitter, în franceză. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Realitatea Plus, unde a vorbit despre decizia președintelui Emmanuel Macron de a muta trupe franceze pe teritoriul României:

„Acum probabil că a aflat și domnul Iohannis, prin intermediul presei, de la domnul președinte Macron, că altfel era o știre bună care merita să o anunțe președintele Iohannis. Mutarea suplimentară de trupe militare din Statele Unite ale Americii și Franța în România ar putea să fie un câștig pentru țara noastră pe termen mediu și lung.

Atunci când muți astfel de trupe într-o țară aliată, nu în Afganistan, există interesul marilor puteri ca România să fie o țară stabilă și prosperă. De asemenea, au interesul ca România să aibă o bună guvernare. Acest lucru ar conduce, în final, ca justiția din România, care este dezastru, și nu vorbesc doar de justiția penală, ci și de justiția civilă, dar și administrația, să înceapă un proces de reformă (...).

Pe continent, Franța este prima forță militară a Uniunii Europene, până de curând fiind Marea Britanie, dar Franța, în acest moment, este, de departe, prima forță militară și are inclusiv armament nuclear“, a precizat analistul politic.

CITEȘTE ȘI   -  Franţa contribuie la prezenţa NATO în România. Aurescu: Anunțul lui Macron, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis

Bogdan Chirieac: Klaus Iohannis a avut o poziție fermă pro-occidentală

De asemenea, Bogdan Chirieac se arată încrezător că ajutorul pe care partenerii NATO îl oferă României va avea și un rol benefic în reforma justiției și administrației din țara noastră:

„Apropierea puternică de Statele Unite ale Americii până la urmă este singura șansă a României (...). Iată că lucrul acesta se dovedește benefic pentru țara noastră. Era singulară situația, că NATO înseamnă doar Statele Unite, până când, ieri, a venit această veste bună de la Paris, o veste excepțională, determinarea președintelui Macron să mute trupe franceze pe teritoriul României.

Am o singură problemă! Ei au alegeri, în primăvară, iar președintele Macron nu stă foarte bine și sper ca această mutare va fi continuată dacă va fi înlocuit de o altă personalitate. Referitor la Traian Băsescu, sigur, a atras atenția de multe ori asupra pericolului rusesc, însă a făcut-o de multe ori de o manieră mult prea evidentă, fără să obțină pentru țara sa avantaje suplimentare. Mă uit în jur și nimeni nu a băgat bățul prin gard așa cum a făcut-o Traian Băsescu.

Spre cinstea sa, președintele Klaus Iohannis a avut o poziție fermă pro-occidentală, fără să îl întâlnească mai mult decât e cazul pe Vladimir Putin. Vedem cu toții în momentul ăsta că nici Occidentul nu dorește să se întâlnească, sunt negocierile acestea și să dea Dumnezeu ca lucrurile să se termine cu bine pentru toată lumea. Repet, însă, nu sunt îngrijorat pentru România, nu mă aștept ca la malul românesc al Mării Negre să apară navele Federației Ruse.“

CITEȘTE ȘI   -  Macron, cu ochii pe Rareș Bogdan după cererea sa privind România / Video care i-a atras atenția

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel