Klaus Iohannis salută anunțul lui Emmanuel Macron despre prezența militară sporită în România

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, în această dimineață, după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că susține prezența militară sporită în România, în contextul tensiunilor cu Rusia. 

UPDATE: Și premierul Nicolae Ciucă a reacționat: ”Președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță deschiderea țării sale pentru consolidarea flancului estic al NATO în România. Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”. 

”Anunțul important al președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale Președintelui Klaus Iohannis”, scrie și Bogdan Aurescu, ministru de Externe, pe Twitter.

”Salut, cu căldură, anunțul președintelui Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară sporită a NATO în România. Parteneriatul strategic România - Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre” a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Twitter, în franceză. 

Franța, pregătită să intervină pentru prietenii din NATO

Miercuri, Emmanuel Macron a anunțat că Franța e pregătită să meargă mai departe, în cadrul NATO, în a se angaja în noi misiuni, prin prezență militară consolidată, mai ales în România. El a transmis un mesaj de solidaritate ”cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”.

În discursul rostit în Haguenau, la Comandamentul militar francez Oberhoffen, președintele Franței a subliniat că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franţei şi Europei, o "strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului".

”În special în România, dacă se va decide”

”Este vorba de contribuţia armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfăşurăm efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în ţările baltice, şi vom continua să facem acest lucru. Chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe. În cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni, pentru a ne asuma toate responsabilităţile, în cadrul misiunilor de tipul consolidării prezenţei militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a declarat Emmanuel Macron. 

Declarațiile vin în contextul în care există pericolul ca Rusia să atace Ucraina. Dacă forţele militare ruse trec graniţa cu Ucraina, aceasta va constitui o nouă invazie care va atrage ”un răspuns rapid, sever şi unit” din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi, a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. 

”Dacă este o incursiune minoră”, membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii ”fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia”, a afirmat preşedintele Biden, care a mai afirmat că situaţia ar putea ”scăpa de sub control”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel