Fotbal: FC Barcelona a criticat condamnarea unor susţinători ai independenţei Cataloniei

Clubul de fotbal FC Barcelona a criticat luni condamnarea la pedepse cu închisoarea a nouă susţinători ai independenţei Cataloniei pentru tentativa de secesiune din 2017, considerând că soluţia este 'dialogul', relatează presa internaţională.

În condiţiile în care 'detenţia provizorie (a acestor susţinători ai independenţei) nu a ajutat la rezolvarea conflictului, pedepsele cu închisoarea pronunţate astăzi nu ajută nici ele, fiindcă închisoarea nu este soluţia', a afirmat clubul catalan într-un comunicat. FC Barcelona cere dialog politic pentru 'rezolvarea conflictului' şi 'eliberarea liderilor civici şi politici condamnaţi'.

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat luni condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi. Legat de naţionalismul catalan, FC Barcelona a luat poziţie începând din 2014 în favoarea unui referendum pentru autodeterminarea Cataloniei. În februarie, preşedintele clubului, Josep Maria Bartomeu, a etichetat ca 'nedrept' procesul susţinătorilor independenţei la Curtea Supremă.

În ultimii ani, UEFA a sancţionat-o de mai multe ori pe Barca pentru desfăşurarea unor bannere în favoarea independenţei pe Camp Nou, un gest pe care instanţa fotbalului european îl consideră politic şi nepotrivit pe un stadion. Espanyol Barcelona, celălalt club profesionist din metropola catalană, a indicat că 'respectă deciziile judiciare', regretând însă 'suferinţa' ce poate fi adusă de unele proceduri în cazul unor persoane. Totodată, Espanyol a cerut 'tuturor puterilor publice să caute soluţii politice şi democratice pentru această criză socială, prin intermediul dialogului (...) şi respectând strict legalitatea', informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel