Fostul președinte rus amenință Polonia cu „cenușă radioactivă”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat Polonia cu perspectiva „cenușii radioactive” ca răspuns la comentariile ministrului de externe polonez Radoslaw Sikorski despre utilizarea armelor nucleare. 

Sikorski a sugerat ziarului britanic "Guardian" cum ar putea reacționa Statele Unite dacă Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei.

Sikorski a afirmat că SUA au avertizat Rusia că și o detonare nucleară neletală ar declanșa un atac convențional pe scară largă asupra tuturor pozițiilor rusești din Ucraina. Medvedev a refuzat această declarație pe "X," susținând că SUA nu au făcut o astfel de declarație, deoarece sunt mai precaute.

Medvedev a avertizat că un atac american asupra țintelor rusești ar declanșa un război mondial și a subliniat că un ministru de externe, chiar și din Polonia, ar trebui să înțeleagă acest lucru. El a menționat, de asemenea, că președintele polonez Andrzej Duda a solicitat desfășurarea de arme nucleare tactice americane în Polonia, adăugând că Varșovia ar fi inevitabil confruntată cu „cenușă radioactivă” dacă s-ar urma acest drum.

În aprilie, Duda a exprimat disponibilitatea Poloniei de a găzdui arme nucleare NATO pentru a contrabalansa desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus. Polonia a fost un susținător puternic al Ucrainei, notează DPA.

În timpul președinției sale din 2008 până în 2012, Medvedev era văzut ca o figură liberală cheie în politica rusă. Totuși, după invazia Ucrainei, a devenit un promotor fervent al liniei dure, postând regulat comentarii inflamatoare pe rețelele sociale.

Comentariile lui Sikorski se referă probabil la evenimentele de la sfârșitul anului 2022, când mass-media americană a raportat că Washingtonul credea că Moscova s-ar putea pregăti să folosească arme nucleare tactice în Ucraina. Se presupune că Moscova a fost informată că SUA ar răspunde cu mijloace convenționale puternice, mai degrabă decât cu arme nucleare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel