Forum Davos. Donald Trump, discurs: Acum este momentul!

Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump a declarat la Davos că va pune întotdeauna Statele Unite pe primul plan. Trump a dat asucurări că 'American First' nu înseamnă 'America singură', dar a avertizat că SUA 'nu vor mai închide ochii' la practici comerciale incorecte.

Trump, primul preşedinte american în funcţie din ultimii 18 ani care se adresează conclavului anual al bogaţilor şi puternicilor planetei reuniţi în staţiunea elveţiană Davos, a încheiat Forumul Economic Mondial printr-un discurs în care a declarat că SUA sunt 'deschise pentru afaceri', dar la finalul căruia a primit doar scurte aplauze şi apoi a fost chiar huiduit pentru comentarii la adresa presei.

'Acum este momentul cel mai bun să vă aduceţi banii, locurile de muncă, afacerile în America', a susţinut Donald Trump, referindu-se la reducerile de taxe şi dereglementările angajate de administraţia sa pentru stimularea climatului investiţional.

'După ani de stagnare, Statele Unite au din nou o creştere economică puternică. Lumea asistă la renaşterea unei Americi puternice şi prospere', a continuat el.

'Ca preşedinte al Statelor Unite, voi pune întotdeauna America pe primul loc. La fel cum liderii altor state ar trebui să-şi pună ţările lor pe primul loc', a afirmat Trump în intervenţia destinată să liniştească partenerii comerciali şi diplomatici ai SUA.

'Dar America First nu înseamnă America singură. Când Statele Unite au creştere, la fel se întâmplă şi cu lumea', a subliniat el.

O lume mai bună 

'Sunt aici pentru a reprezenta interesele poporului american şi pentru a afirma prietenia şi cooperarea Statelor Unite pentru a construi o lume mai bună', a mai declarat preşedintele american, în faţa elitei politice şi de afaceri mondiale, puternic ataşată de principiile liberului-schimb şi multilateralismului.

'Suntem în favoarea liberului-schimb, dar acesta trebuie să fie corect şi trebuie să fie reciproc', a adăugat Donald Trump.

El a susţinut însă că SUA 'nu vor mai închide ochii la practici comerciale incorecte', precizând că 'nu putem avea comerţ liber şi deschis dacă unele state exploatează sistemul în detrimentul altora'. Trump a mai afirmat că SUA vor avea în vedere acorduri comerciale bilaterale 'reciproc avantajoase' cu state individuale, menţionându-le şi pe cele care au semnat un acord transpacific din care Statele Unite s-au retras, cu care însă ar putea fi semnat şi un acord colectiv, dacă va fi în interesul SUA.

[citeste si]

Locuri de muncă

'Prosperitatea americană a creat nenumărate locuri de muncă pe tot globul şi elanul spre excelenţă, creativitate şi inovaţie în Statele Unite a condus la descoperiri importante care ajută oameni de pretutindeni să trăiască vieţi mai prospere şi mult mai sănătoase', a adăugat Trump.

Pe de altă parte, el a susţinut că aproape 100% din teritoriile cucerite de gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria şi Irak au fost recuperate, dar că mai rămân 'bătălii' de dus pentru a consolida acest succes. 'Suntem hotărâţi să asigurăm că Afganistanul nu va redeveni vreodată un refugiu pentru terorişti', a adăugat Trump.

De asemenea, el a cerut ţărilor partenere ale SUA 'să investească în propria lor apărare'. O altă cerere adresată partenerilor SUA a fost să se opună sprijinului pe care Iranul îl oferă terorismului şi să-i 'blocheze drumul către arma nucleară'.

Delegaţii prezenţi în sală l-au huiduit pe Donald Trump atunci când acesta a declanşat un atac împotriva presei în cursul unei scurte sesiuni de întrebări şi răspunsuri, care a urmat după discurs.

'Am avut întotdeauna o presă foarte bună când eram om de afaceri. Doar după ce am devenit politician mi-am dat seama cât de rea, cât de meschină şi cât de falsă poate fi presa', a afirmat Trump, declanşând proteste din partea auditoriului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel