Fondurile din PNRR-ul Bulgariei au fost reduse. Borisov acuză guvernul demisionar

Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels
Fotografie de la Nadejda Bostanova, Pexels

Fondurile europene din cadrul programelor de redresare economică au fost redistribuite, iar Bulgaria este afectată de acest lucru, anunţă Comisia Europeană. 

 Se precizează că schimbarea are loc în conformitate cu deciziile din 2020 privind repartizarea fondurilor în funcţie de consecinţele pandemiei pentru economiile individuale ale ţărilor din UE. Datele Eurostat au fost utilizate în redistribuirea ulterioară.

Liderul partidului GERB, fostul premier, Boiko Borisov, a acuzat cabinetul demisionar şi guvernul interimar care l-a precedat pentru eşecul Planului de Redresare şi Rezilienţă.

"Comisia Europeană a redus cuantumul total al granturilor cu o corecţie de 578 de milioane de euro. Se pierd miliarde din cauza incompetenţei, iresponsabilităţii", a comentat Borisov.

La rândul său, Ministerul de Finanţe de la Sofia l-a acuzat pe Borisov, deoarece, în luna februarie 2021, guvernul pe care îl conducea a sprijinit şi a votat în UE angajamentul de a reduce fondurile din cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă, ca parte a cadrului juridic al Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Comisia Europeană reaminteşte că, pe 4 mai, Consiliul UE a aprobat evaluarea planului bulgar, iar pentru a primi plăţi de la bugetul european, Bulgaria va trebui să convină cu Comisia Europeană asupra unor acte juridice suplimentare. Mai întâi, va fi semnat un acord de finanţare cu condiţiile de plată, urmat de un acord privind obiectivele şi modul de îndeplinire. Comisia explică faptul că, în diferite ţări, timpul pentru finalizarea acestor paşi poate fi de la câteva săptămâni la câteva luni. Doar atunci când documentele vor fi completate, Comisia Europeană va putea accepta primele solicitări de plată, scrie RADOR.

Lagea Anticorupţie, cheia accesării fondurilor europene pentru Bulgaria

Bulgaria a promis partenerilor săi europeni să creeze un organism anticorupţie independent din punct de vedere politic şi financiar, care va duce o luptă reală împotriva corupţiei. După cum a scris deja Mediapool, proiectul de lege al formaţiunii "Continuăm Schimbarea"(PP) include crearea unui organism complet nou, care să aibă dreptul de a efectua investigaţii la fel ca organele de poliţie.

Actuala Comisie pentru Combaterea Corupţiei şi Confiscarea Bunurilor Dobândite Ilicit (KPCONPI) nu are competenţe de anchetă. Comisia, condusă până de curând de Sotir Ţaţarov, poate asculta telefoane şi poate verifica semnale de corupţie, dar datele obţinute nu pot fi folosite în instanţă.

Împreună cu noul organ de anchetă va fi creată încă o comisie independentă, care va avea ca sarcină confiscarea bunurilor dobândite ilegal, verificarea conflictelor de interese şi verificarea integrităţii funcţionarilor de stat şi municipali. În prezent, această sarcină a fost încredinţată din nou Comisiei pentru Combaterea Corupţiei şi Confiscarea Bunurilor Dobândite Ilicit.

Bulgaria s-a angajat să pună în aplicare reforma anticorupţie până la sfârşitul lunii septembrie. Premierul demisionar Kiril Petkov doreşte ca actualul ministru bulgar de interne, Boiko Raşkov, să fie numit în funcţia de şef al noii comisii. Acelaşi lucru a fost confirmat de Asen Vasilev, care a fost nominalizat vineri ca premier în locul lui Petkov.

Reformarea KPCONPI a fost principala promisiune electorală a formaţiunilor "Continuăm Schimbarea", "Există un Astfel de Popor", Partidului Socialist Bulgar şi al "Bulgariei Democrate". Formaţiunea lui Kiril Petkov a întârziat însă cu elaborarea proiectului, prezentat de ministrul bulgar al justiţiei, Nadejda Iordanova. Proiectul de lege trebuia să fie gata cel târziu până la sfârşitul lunii martie. Apoi, până de curând partenerul de coaliţie al guvernanţilor - "Există un astfel de popor" - a cerut introducerea unor mecanisme interne de blocare a anchetelor comisiei, pe care partenerii de coaliţie nu au vrut să le accepte, scrie RADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel