EXCLUSIV  Filmele SF ar putea deveni realitate în viitor. Prof. univ. dr. Mircea Duțu: Când ne vor domina roboții / Atunci am asista la o nouă catastrofă / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre cum ar putea arăta viitorul planetei noastre. 

În cadrul emisiunii, Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului, l-a întrebat pe invitatul său: „Noi ce mai avem de făcut pe acest pământ? Pentru cine pregătim Pământul, îl conservăm să fie un mediu curat, ecologic, dacă roboții vor prelua inițiativa și ne vor domina?”.

Profesorul universitar dr. Mircea Duțu a subliniat că este dificil de prezis dacă inteligența artificială va domina în viitor, deoarece există o dezbatere în curs despre modul în care ar trebui să gestionăm această tehnologie.

„Nu știu dacă vor domina pentru că suntem într-o fază în care toată lumea spune să delimităm tehnologia de utilizările ei. Suntem încă la momentul în care, cum spunea un specialist în materie, de obicei, rezultatele inovațiilor sunt supraestimate pe termen scurt și subestimate pe termen lung.

Ca atare, trebuie să ne păstrăm limitele în care vedem din inteligența artificială o unealtă, un instrument de perfecționare a activității umane, dar consecințele pe care le va avea asupra învățământului, asupra locurilor de muncă, în toate sectoarele de activitate, pot să fie dintre cele mai radicale și mai rapide.

Din păcate, ele vor accentua inegalități între persoane, între națiuni. Asistăm deja la o dispersare a nivelurilor de percepere și utilizare a inteligenței artificiale. Chiar din perspectiva reglementărilor se vorbește de cele trei imperii de reglementare: cel american, cel chinezesc și al Uniunii Europene care, din păcate, se află nu în cei mai buni termeni în această concurență mondială, dar trebuie să ne obișnuim.

Vor fi discrepanțe și între indivizi. Ce facem cu indivizii care vor pierde cursa și vor fi majoritari adaptării la modul de existență alături de inteligența artificială?", a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu. 

 

Distopiile hollywoodiene ar putea deveni realitate

Prof. univ. dr. Mircea Duțu a explicat ca avem de ales între o perspectivă optimistă privitoare la viitorul umanității împreună cu inteligența artificială și la una distopică, apocaliptică.

„Spuneați foarte bine, dacă ne vor domina roboții. Dacă se va ajunge la crearea unei inteligente „artificiale”, autonomă și superioară celei umane, să ne amintim că nicio specie mai deșteaptă nu a acceptat să fie dominată de una mai puțin inteligență decât ea.

Atunci am asista la o nouă catastrofă asupra formulei de viață pe planetă. Nimic nou, pentru că de-a cursul istoriei naturale a planetei, 4.5 miliarde de ani, sunt numărate circa 6 extincții majore.

Mai mult decât atât, există o teorie dezvoltată de britanicul James Lovelock , așa-numita Teorie Gaia, Gaia este numele Pământului în greacă, care spunea că planeta Pământ, în esență, este o ființă vie care se autoreglează. Și atunci când ceva, în sistemul ei, precum antropogenul, dereglează major echilibrele, reacționează și revine la echilibrul planetar, dar acest echilibru poate să însemne și eliminarea factorului perturbator, sau oricum diminuarea impactului lui.”, a spus prof. univ. dr. Mircea Duțu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel