Filipine: Un 'narco-primar', împuşcat mortal

Un primar care figura pe 'narco-lista' președintelui filipinez Rodrigo Duterte a fost împuşcat mortal în biroul său.

Un primar filipinez al cărui nume se afla pe o listă cu oficiali acuzaţi de preşedintele Rodrigo Duterte că sunt implicaţi în traficul de droguri a fost împuşcat mortal în biroul său miercuri, a anunţat poliţia, relatează AFP. Uciderea lui Mariano Blanco, primar al oraşului Ronda, este cea mai recentă dintr-o serie de asasinate care au vizat oficiali filipinezi, suspectaţi că ar avea un rol în traficul de droguri.

Viaţa politică din Filipine este în mod tradiţional marcată de violenţe, uneori chiar de crime, iar organizaţiile pentru drepturile omului consideră că situaţia s-a agravat după începerea campaniei împotriva drogurilor lansată de preşedintele Rodrigo Duterte. Bărbatul de 59 de ani a fost ucis de necunoscuţi după miezul nopţii în biroul său, a declarat şeful poliţiei locale Jayr Palcon.

Primarul dormea în biroul lui

'Martorii au relatat că patru persoane înarmate au coborât dintr-o camionetă albă şi au intrat în primărie. Primarul era acolo şi dormea în biroul lui', a spus poliţistul. Potrivit acestuia, numele lui Mariano Blanco figura pe lista preşedintelui Duterte cu oficiali suspectaţi că ar fi consumatori, distribuitori sau că ar proteja traficul de droguri. Aceste informaţii au fost confirmate de Agenţia filipineză de luptă împotriva stupefiantelor (DEA).

Blanco a fost împuşcat la aproape un an după ce Comisia Poliţiei Naţionale i-a retras puterile asupra poliţiei locale pentru că era suspectat că 'desfăşoară activităţi ilegale legate de traficul de droguri', a declarat un purtător de cuvânt al DEA. Cel puţin şase primari şi viceprimari au fost ucişi începând din luna mai în Filipine. După preluarea puterii de către Rodrigo Duterte la sfârşitul lui iunie 2016, poliţia a anunţat că a ucis 4.410 de presupuşi traficanţi şi consumatori de droguri.

Vezi și: Duterte, Preşedintele filipinez, revine la sentimente mai bune față de ObamaTe-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28