"Fiecare rachetă a Israelului are amprenta SUA"

Jurnalistul Green Greenwald, premiat cu un Pulitzer pentru materialele în baza dezvăluirilor lui Edward Snowden, vorbește despre ce înseamnă relațiile SUA - Israel pentru actualul conflict din Gaza de o manieră rar sau deloc întâlnită în presa vestică. Britanicul prezintă noi documente secrete obținute de IT-istul Snowden, care arată dimensiunea colaborării dintre Israel și partenerii săi vestici în materie de armanent și informații (în eng., intelligence).

Greenwald scrie că în ultimul deceniu Agenția Națională de Securitate (NSA) și-a sporit asistența oferită omologului său israelian, SIGINT National Unit, livrând inclusiv date folosite pentru a monitoriza palestinieni. În multe cazuri, NSA a colaborat cu agențiile de spionaj britanice și canadiene, GQHQ și CSEC.

"Noile documente subliniază implicarea directă și indispensabilă a guvernului SUA și a aliaților cheie în agresiunea Israelului împotriva vecinilor săi", scrie fostul jurnalist The Guardian pe platforma The Intercept.

Președintele Obama a declarat vineri că "ți se rupe inima să vezi ce se petrece acolo", referindu-se la numărul mare de civili uciși", "de parcă e un spectator care observă cum evoluează lucrurile", a observat Corey Robin, profesor la Brooklyn College.

"Obama vorbește despre Gaza de parcă ar fi un dezastru natural, un eveniment biologic de necontrolat", a punctat Corey Robin.

Armistițiu Israel - Hamas: retragerea totală din Gaza a israelienilor

Noile documente arată că agresiunea israeliană ar fi imposibilă fără suportul constant și protecția guvernului SUA, susține Gleen Greenwald.

Un fișier NSA, datat 13 aprilie 2013, și publicat acum de Greenwald, spune că relația NSA - SIGNIR " a fost catalizatorul unui parteneriat mai larg între SUA și Israel în domeniul informațiilor. "Parteneriatul cibernetic al NSA s-a extins dincolo de ISNU" pentru a include și Mossad (serviciul de spionaj extern al Israelului - n.r).

Sub această cooperare extinsă, americanii și israelienii lucrează împreună pentru a avea acces la "ținte geografice care includ țări din Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Golful Persic, Asia de Sud și republicile islamice din fosta URSS". Totodată, include "o linie dedicată de comunicare între NSA și ISNU care susține schimbul de materiale brute, dar și de corespondență tehnică și analitică".

Relația privind împărtășirea informațiilor colectate în urma monitorizărilor a fost extinsă pentru a include și agențiile de spionaj britanice și canadiane.

Iordania oferă și ea NSA-ului date despre palestinieni, susține Greenwald, în baza documentelor Snowden.

Surse din spionajul SUA: Israelul a întrecut limita!

Cu toate astea, în documente din arhiva Snowden, Israelul este caracterizat de americani drept o amenințare pentru siguranța națională a SUA și pentru pacea regională. De altfel, informații livrate pe surse presei occidentale de ofițeri de contraspionaj vorbesc despre agresivitatea spionajului israelian, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Israelul nu este inclus în programul Visa Weiver, în ciuda nemulțumirilor guvernului Netanyahu.

"Legală sau nu, cooperarea extinsă, la multe niveluri, cu armata israeliană și agențiile de informații este parte a unei politici americane mai largă care sprijină activ și îngăduie agresiunea și militarismul. Fiecare acțiune israeliană în Gaza poartă amprentele SUA", mai scrie Greenwald.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel