Fermierii ameninţă că vor ieşi în stradă

Reprezentanţii Ligii Producătorilor Agricoli din România şi ai crescătorilor de bovine şi ovine spun că vor ieşi în stradă săptămâna viitoare, nemulţumiţi că nu au obţinut subvenţiile dorite pentru 2013.

Autorităţile propun ca subvenţiile să fie de 170 de euro la hectar, în timp ce Preşedintele Ligii, Laurenţiu Baciu, a declarat că asociaţia vrea subvenţii de 220 de euro la hectar.

"Săptămâna viitoare vor intra în Guvern două hotărâri, una care reglementează sprijinul pe suprafaţă care va fi acordat fermierilor pentru campania 2012-2013, iar cealaltă va reglementa sprijinul potrivit unui ajutor de stat pe cap de animal la ovine şi bovine", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea cu fermierii.

Acesta a mai spus că în urma obţinerii sumei suplimentare de 100 de milioane de euro la rectificarea bugetară, sprijinul acordat fermierilor pentru anul viitor atinge valoarea maximă admisă de către Comunitatea Europeană.

Ministrul a spus că anul trecut sprijinul pe suprafaţă a fost în valoare de 132 de euro la hectar, contribuţia naţională fiind de doar 12 euro la hectar, iar anul acesta contribuţia statului creşte şi subvenţia la hectar va ajunge la 170 de euro. La bovine suvenţia creşte faţă de anul trecut cu 20%, de la 416 lei la 500 de lei pe cap de animal.

Reprezentanţii fermierilor s-au declarat totuşi nemulţumiţi de sumele promise, cerând subvenţii mai mari şi ameninţând, în caz contrar, cu proteste.

"Am venit cu 1001 de propuneri pentru a îmbunătăţi situaţia, dar ne-au zis la orice propunere de-a noastră că nu se poate. Şi atunci, eu personal l-am rugat pe domnul ministru să-şi ia echipa şi să lase locul altcuiva care poate", a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) în urma întâlnirii cu ministrul Agriculturii.

O altă propunere a fermierilor  fost ca "măcar" suma pe care o primesc să nu fie impozitată, dar şi aceasta a fost respinsă.

"Ni s-a spus că nu se poate, că puteţi să ieşiţi în stradă şi să răcniţi cât vreţi voi, noi altceva nu putem. După şedinţa de guvern de săptămâna viitoare ne vom întâlni, dar 90% dintre cei care am fost în sală am hotărâ că vom începe o acţiune de protest, prima dată cu pichetarea ministerului, după care va urma să aducem câte 5-600 de oameni din fiecare judeţ şi vom protesta în faţa ministerului, şi în Bucureşti, până când o să ni se rezolve problemele", a adăugat Baciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel