Fenechiu cere demararea unei anchete la nivelul TAROM

Relu-Fenechiu
Relu-Fenechiu

Deputatul liberal, Relu Fenechiu, îi cere ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, demararea cât mai rapidă a unei anchete la nivelul TAROM care să identifice responsabilii pentru pierderile financiare înregistrate în anul 2010, cele mai mari din 1990 încoace.

Fenechiu i-a adresat o scrisoare deschisă Ancăi Boagiu, plângându-se de rezultatele dezastruoase ale companiei. "În condiţiile în care, pentru prima oară în istoria Tarom, cota de piaţă s-a situat pe un trend crescător, atingând o valoare de 22,4% în 2010, faţă de 19,7% în 2009, iar numărul de pasageri a crescut cu 23,6% în 2010, rezultatul total indică o pierdere de 332,48 milioane lei, adică 78,97 milioane euro, în creştere cu aproximativ 44% faţă de anul precedent, când operatorul aerian de stat a raportat un rezultat negativ de 234,69 miloane lei", scrie Fenechiu.

El admite ca plauzibil faptul că acest rezultat economic ar putea fi provocat de creşterea preţului petrolului. "Deşi situaţia finaciară a mai multor linii aeriene europene s-a mai ameliorat în 2010, rezultatele Tarom s-au degradat considerabil. Această situaţie putea fi prevenită dacă, asemenea companiilor aeriene tradiţionale, şi operatorul aerian de stat al României recurgea la operaţiuni de hedging în privinţa combustibilului", recomandă Fenechiu.

Strategia de hedging presupune protecţia împotriva riscurilor în condiţiile unei pieţe instabile şi evitarea pierderilor. "Este o strategie accesibilă atât micilor investitori, cât şi marilor companii naţionale, care ar permite menţinerea unui preţ fix, uşor mai ridicat al combustibilului, pentru o perioadă mai lungă de timp, fără alte consecinţe, evitându-se astfel efectele nocive ale fluctuaţiilor de preţ pe pieţele internaţionale. Numeroase companii aeriene sau de alt profil au aplicat strategii de hedging, reuşind să înregistreze profit în perioade critice numai prin acoperirea riscului legat de modificarea preţului", se mai arată în scrisoarea liberalului.

Fenechiu se întreabă de ce hedgingul se numără printre măsurile de rentabilizare menţionate de Compania Tarom pentru anul 2011, dar nu s-a numărat printre soluţiile alese "şi în 2010 în condiţiile crizei economice generalizate şi a unui rezultat financiar de asemenea negativ pentru anul precedent". "Răspunsul ar putea conduce spre o evidentă neglijenţă sau chiar inconştienţă a conducerii Companiei Tarom, dar şi a Ministerului Transporturilor, responsabil pentru controlul activităţii companiei", acuză Relu Fenechiu.

"În acest context, doamnă ministru, vă solicit demararea cât mai rapidă a unei anchete la nivelul Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A în vederea identificării celor responsabili atât pentru pierderile financiare înregistrate în anul 2010, cât şi pentru lipsa unor măsuri eficiente şi oportune de prevenire sau cel puţin de ameliorare a acestei situaţii dezastruoase", conchide scrisoarea liberalului.

TAROM a înregistrat venituri totale de 1.287.973.099 lei (305.939.119 euro) pentru 2010, în creştere cu 15% faţă de 2009, iar numărul pasagerilor a crescut cu 23,6% în 2010, când compania a transportat 2.191.317 pasageri faţă de 1.771.935 de pasageri în 2009, a anunţat în iunie compania aeriană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel