FARSE de 1 Aprilie. Tradiția păcălelilor de 1 Aprilie

În fiecare an, pe 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, când fiecare încearcă să-i facă o farsă colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie. 

FARSE DE 1 APRILIE. 1 aprilie este recunoscută ca Zi a farselor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

FARSE DE 1 APRILIE. Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea.

FARSE DE 1 APRILIE. În România, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

FARSE DE 1 APRILIE. În alte țări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca și în Suedia este marcată la 1 mai. În unele state din America Latină, printre care Peru, Mexic și Columbia, se sărbătorește la 28 decembrie și poartă numele Dia de los inocentes (ziua celor naivi). În Iran și în unele părți din India, Ziua păcălelilor ("Sizdah Bedar") este marcată odată cu Ziua internațională Nowruz, la 21 martie.

FARSE DE 1 APRILIE. Ziua păcălelilor este sărbătorită, în prezent, la scară largă. Chiar și presa sau site-urile internaționale pregătesc diverse farse pentru a descreți frunțile cititorilor. Mai mult decât atât, au existat și farse oficiale, una dintre cele mai reușite fiind jucată de primăria orașului Koln din Germania, în 1993. Gardienii dintr-un parc central al orașului le-au spus celor care practicau jogging că tocmai a fost votată o lege conform căreia trebuia respectată o viteză de alergare de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin, în caz contrar se vor aplica amenzi. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii, scrie româniatv.net.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel