Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Farmecul feminin celebrat de AraArt în licitația de Mărțișor

AraArt organizează, miercuri, 2 martie, o licitație de Mărțișor cu 161 de lucrări de artă decorativă şi plastică, printre care se numără nume importante ale patrimoniului cultural românesc: Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petrașcu. Numeroase lucrări din Licitația AraArt numărul 28 sunt expresii picturale care evocă diverse valențe ale farmecului feminin. 

Printre cele patru lucrări ale lui Ștefan Luchian care pot fi adjudecate în Licitația numărul 28 se numără un tablou de excepție intitulat Matilda Rădoiu, un ulei pe pânză care înfățișează chipul luminos al tinerei femei. Lucrarea a fost evaluată de specialiștii AraArt la prețul de 26.000 euro, precizează comunicatul casei de licitații.

Dovada sensibilității sale vibrante și a deplinei stăpâniri a mijloacelor de expresie este în egală măsură și lucrarea Țigancă cu floare-n păr, un pastel pe carton subțire. Prețul de pornire pentru această lucrare este de 7.000 euro.

În licitația AraArt sunt incluse și șase tablouri semnate Tonitza, două dintre ele, Intimitate și Inocență, redând granița dintre copilăria și adolescența feminină sugestiv: Intimitate și Inocență. Lucrarea Intimitate, un ulei pe carton, ce înfățișează un nud de adolescentă, pune în valoare puritatea și vulnerabilitatea feminină. Iar lucrarea grafică Inoncență, realizată folosind o tehnică mixtă: laviu și acuarelă pe hârtie, întărește acest mesaj. Cele două lucrări semnate Nicolae Tonitza sunt evaluate la prețul de pornire de 12.000 euro, respectiv de 1.000 euro pentru lucrarea grafică.

Expresie a inefabilului feminin este și lucrarea Portretul unei doamne, semnată Theodor Aman și evaluată de experții AraArt la prețul de 5.500 euro.

Alte valențe ale feminității prezentate într-o notă caldă și seducătoare se regăsesc în compozițiile Spălătorese și Trei surori, semnate Samuel Mutzner, cel care a trăit în vecinătatea lui Claude Monet. Lucrarea Trei surori, înfățișând tinere la plimbare în golful Balcic, a fost evaluată de specialiștii AraArt la prețul de 7.000 euro.

Fascinația lui Iosif Iser pentru frumusețea Dobrogei și a localnicilor, sursă de inspirație care a generat timp de patru decenii unul dintre ciclurile tematice preferate de acesta, se remarcă și în lucrarea Tătăroaică cu mandolină, evaluată la prețul de pornire de 5.000 euro.

Dar căldura și sensibilitatea nu sunt numai atribute feminine, motiv pentru care un piesaj liric semnat Ion Andreescu se integrează perfect în Licitația AraArt numărul 28, alături de portretele și nudurile amintite mai sus. Lucrarea La câmp exprimă o sensibilitate nuanțată până la fineți impresioniste de culoare, printr-o expresivitate caldă și are un preț de pornire fixat de AraArt la 12.000 euro.

Un alt tablou valoros al evenimentului este uleiul pe carton, „Veneția", semnat Gheorghe Petrașcu, care poate fi adjudecat pentru 7.000 euro.

În antiteză cu Veneția lui Petrașcu, de o frumusețe gravă, austeră, fxată în armoniile severe ale unor palate cu smalțuri vechi, Nicolae Dărăscu surprinde în lucrarea „Chioggia" o Veneție într-o voluptate coloristică ce păstrează toată strălucirea și căldura soarelui care străbate vechiul oraș cu sclipiri de lumini și culori de un farmec aparte. Acest ulei pe pânză intră în licitație cu prețul de pornire de 18.000 euro.

De asemenea, AraArt promovează prin cinci creații semnate Alex Ivanov, un artist român contemporan care a câștigat în 1998 marele premiu pentru cea mai bună lucrare de grafică la Concursul Internațional pentru Estetică de Carte de la Bratislava.

Toate obiectele de artă pot fi admirate în cadrul expoziției care anticipează licitația. Aceasta va fi deschisă pe 1 și 2 martie, între orele 11:00 și 19:00, la Casa Capșa. Celalalte lucrări şi detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţie AraArt, www.araart.ro. ***

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.24
YesMy