Extrema dreaptă, ascensiune spectaculoasă la alegerile locale din Franţa

Surpriză de proporții la alegerile municipale din Franța. Extrema dreaptă a înregistrat, duminică,  o ascensiune spectaculoasă în faţa formaţiunilor de stânga aflate în recul şi a opoziţiei de dreapta în uşor progres, potrivit primelor estimări.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul BVA pentru cotidianul Le Parisien-Aujourd'hui en France, dreapta ar urma să obţină în medie 48 la sută din voturile primului tur al acestui scrutin, în localităţile cu cel puţin 3.500 de locuitori, iar stânga 43 la sută.

Frontul Naţional (FN, de extremă dreaptă) ar obţine 7 la sută din voturi, situându-se pe primul loc în mai multe oraşe de mărime medie.

FN ar fi obţinut majoritatea voturilor în mai multe oraşe din sudul Franţei - Perpignan, Avignon, Béziers şi Fréjus, unde are şanse să câştige şi al doilea scrutin.

La Hénin-Beaumont, un oraş unde, de obicei, alegerile sunt câştigate de formaţiuni de stânga, secretarul general al FN, Steeve Briois, a obţinut mai multe voturi în primul tur de scrutin.

"Frontul Naţional se înrădăcinează aşa cum a sperat, înregistrând rezultate excepţionale", a declarat liderul FN, Marine Le Pen.

Premierul socialist Jean-Marc Ayrault, care a îndemnat "forţele democratice şi republicane" să opună rezistenţă FN în cadrul celui de-al doilea scrutin, a apreciat că "unii alegători şi-au exprimat, prin abţinerea lor de la vot, îngrijorarea şi dubiile".

Preşedintele principalului partid de dreapta, UMP, Jean-François Copé, i-a îndemnat pe alegătorii FN să voteze pentru formaţiunea sa în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor. În opinia sa, "condiţiile pentru o mare victorie" a dreptei au fost reunite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel