Expulzare diplomați europeni din Rusia. Analist din România: Vor urma reacții în oglindă

Expulzare diplomați europeni din Rusia. Analist din România: Vor urma reacții în oglindă
Expulzare diplomați europeni din Rusia. Analist din România: Vor urma reacții în oglindă

Trei diplomați europeni au fost expulzați din Federația Rusă. Aceștia au fost acuzați că au luat parte la „demonstrații ilegale” de pe 23 ianuarie. 

Rusia a expulzat trei diplomați din Germania, Suedia și Polonia pentru că s-au alăturat protestelor de susținere a opozantului Alexei Navalnîi, care a fost închis la începutul săptămânii. Ministerul de Externe rus a spus că cei trei au luat parte la „demonstrații ilegale” de pe 23 ianuarie. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe suedez a negat participarea diplomatului său la vreun protest (mai multe detalii AICI).

Dorin Popescu, analist de politică externă și președinte al Asociației Casa Mării Negre, a scris despre această problemă și despre modul în care va afecta relațiile dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană:

„Ministerul rus al afacerilor externe a anunțat astăzi expulzarea a trei diplomați europeni, acuzați de participarea la protestele de la 23 ianuarie a.c. din Federația Rusă. Cei trei diplomați europeni provin din Germania (Ambasada Germaniei la Moscova), Polonia (Consulatul General al Poloniei din Sankt-Petersburg) și Suedia (Consulatul General al Suediei din Sankt-Petersburg).

Este cert că vor urma reacții de răspuns în oglindă din partea celor trei țări europene, respectiv decretarea drept „personae non gratae” a unor diplomați ruși din țările respective.

Adoptarea unor decizii de răspuns va fi convenită, formal, la nivelul Uniunii Europene, însă înalți oficiali de la Berlin, Stockholm și Varșovia au confirmat, de principiu, adoptarea unor măsuri de reacție pe baza principiului reciprocității. În UE, de asemenea, se înmulțesc vocile care solicită adoptarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse în contextul „cazului Navalnâi”, a punctat analistul.

Relațiile se vor deteriora

„Oficialii ruși au ales în mod deliberat să comunice decizia de expulzare a diplomaților europeni în timpul vizitei la Moscova a lui Josep Borrell. Relațiile dintre UE și Federația Rusă vor cunoaște un nou val de antagonizare, despre care anticipez că va dura pe tot parcursul anului curent. Nu sunt excluse adoptarea unor sancțiuni împotriva Federației Ruse în UE și Statele Unite (un proiect în acest sens a ajuns deja la Congres).

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a menționat o “campanie informațională ostilă a Vestului, dirijată de SUA”. Între timp, la Washington, într-un discurs rostit la Departamentul de Stat, noul președinte american Biden promite că “SUA nu se vor preda politicii ostile a Rusiei”.

Relațiile UE cu SUA se degradează rapid, iar decizia transmisă astăzi de MAE rus anunță că Moscova este gata pentru noi episoade tensionate în relația cu “Vestul”, a precizat Dorin Popescu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel