Erdoğan respinge cererea lui Putin și spune că cerealele ucrainene vor merge în Europa

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei, a respins propunerea lui Putin de a limita fluxul de cereale către Europa.

Președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit despre cererea președintelui rus Putin, potrivit căreia cerealele exportate din Ucraina în cadrul unui acord susținut de ONU ajung în țările bogate, nu în țările sărace.

Vorbind la o conferință de presă cu omologul său croat, Erdogan a spus că lui Putin nu îi este confortabil că aceste cereale ajung în țările care sancționează Rusia. Miercuri, Putin a spus că ar trebui limitate exporturile de cereale ucrainene către Europa (citește AICI).

Cu toate acestea, datele compilate de un centru comun din Istanbul care monitorizează acordul din iulie au arătat că puțin mai mult de o treime din cereale au fost livrate țărilor europene și alte 20% ajung în Turcia. De asemenea, Spania și Egiptul sunt mari beneficiari ai cerealelor, arată datele.

De asemenea, datele au arătat că 30% au ajuns în „țări cu venituri mici și medii-inferioare” din întreaga lume, conform AlJazeera.

Erdogan, mai convins ca oricând: Ţările occidentale sunt vinovate de provocare faţă de Rusia

După ce a dat vina pe Europa pentru criza energetică, președintele Turciei a ajuns la concluzia că țările occidentale sunt vinovate de provocare faţă de Rusia.

"Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (...) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare", a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la o întrebare asupra crizei energetice în Europa, relatează Agerpres.

"Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate", a adăugat Erdogan. "Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina", a mai spus preşedintele turc.

Chiar dacă a furnizat Kievului drone militare, Turcia a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei ei în Ucraina.

Preşedintele Erdogan a imputat deja marţi criza energetică din Europa sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei, preluând un argument al Kremlinului.

"Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut - fie că ne place sau nu - să spună: 'Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta', a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel